Subuh
5:34
Syuruk
6:57
Zuhur
1:04
Asar
4:28
Maghrib
7:08
Isyak
8:22

Iltizam FAS
pertingkat ekosistem
bola sepak negara

Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Sukan
30
0

Sukan

Iltizam FAS pertingkat ekosistem bola sepak negara

Mahu sistem pembangunan bola sepak negara setanding Jepun, Eropah
May 26, 2023 | 03:17 PM

UNTUK Singapura menjadi jaguh Asean dalam bola sepak, mencatat pencapaian lebih baik dari Thailand, republik ini perlu pertingkat ekosistem bola sepak di sini ke tahap lebih tinggi – menyerupai sistem Jepun atau Eropah.

“Sebagai contoh, kita perlu sedia menghantar pasukan wanita ke Amerika Syarikat kerana tahap bola sepak mereka yang tinggi. Bagi pasukan lelaki pula, dihantar ke Jepun atau Eropah. Sebahagian mereka akan dihantar menjalani latihan khusus.

“Para pemain ini harus memahami bahawa anda mungkin pemain terbaik di Singapura tetapi anda tiada apa-apa di peringkat dunia. Jadi untuk itu, mereka perlu berusaha lebih baik, lebih gigih lagi,” terang Pemangku Presiden Persatuan Bola Sepak Singapura (FAS), Encik Bernard Tan, dalam wawancara bersama Berita Harian (BH), baru-baru ini.

Kedua, terang presiden FAS yang fasih berbahasa Indonesia itu, adalah untuk pihak kelab melihat pada pemain-pemain ini dan jika mereka berminat, boleh mendapatkan khidmat mereka.

Ringkasnya, FAS kini serius dalam mengukur kemajuan yang dicapai para pemain dan mutu bola sepak negara.

“Dengan adanya latihan khusus dan ekosistem bola sepak lebih baik, mutu bola sepak kita akan meningkat secara beransur-ansur,” ujarnya.

Pada masa yang sama, FAS juga mahu pendedahan pemain muda di luar negara dipanjangkan. Bagi pemain wanita umpamanya, usaha akan dilakukan agar mereka mendapat biasiswa kolej, jadi ia membolehkan mereka menikmati bola sepak di peringkat tinggi.

Menurutnya, pemberian biasiswa ini akan diumumkan oleh pihak projek Unleash The Roar (UTR).

“Bagi pemain lelaki, selepas menjalani Perkhidmatan Negara (NS), kami akan cuba mendapatkan kontrak dan membolehkan mereka bermain di Eropah. Tentunya kami akan cuba mendapatkan tempat di kelab-kelab yang sesuai, tentu sekali bukan di Paris St Germain atau Juventus serta-merta tetapi di kelab liga dua atau liga tiga dan meraih pengalaman dalam ekosistem lebih tinggi berbanding Singapura yang belum berkembang sepenuhnya.”

Menekankan keprihatinannya, Encik Tan berkata pada masa ini peluang pemain muda – seawal usia 17 atau 18 tahun – untuk beraksi di liga perdana tempatan adalah sangat terbatas.

“Pada masa ini, kita tidak dapat menarik pemain remaja bermain di tahap lebih tinggi pada usia muda. Saya sering bertanya tentang purata umur pemain yang membuat penonjolan pertama dalam SPL (Liga Perdana Singapura). Yang tampil pada usia 18 tahun hanya seorang, dua sahaja, yang lain berusia 21 dan 22 tahun.

“Dalam satu sesi maklum balas tertutup baru-baru ini, saya nyatakan bahawa apabila saya melihat pemain Thailand lawan pasukan kita dalam Sukan SEA baru-baru ini, kebanyakan pemain mereka di bawah usia 22 tahun adalah pemain utama dalam divisyen pertama liga Thai. Jika saya lihat pada pasukan kita, dan bertanya siapa yang merupakan pemain utama dalam SPL, mungkin Ryaan Sanizal, mungkin satu... itu pun bukan pemain utama.

“Itu satu perbezaan pertama. Jadi, pengalaman dan tahap permainan membawa perbezaan. Kemudian isu kedua, bila mereka mula bermain. Dalam perlawanan akhir Indonesia lawan Thailand, pemain Thai, Yotsakorn Burapha, yang menjaringkan gol kedua hanya berusia 17 tahun. Dia membuat 33 penampilan dalam liga Thai. Ini bermakna beliau mula ditonjolkan pada usia 16 tahun manakala pemain kita pada usia 21, 22 tahun. Jadi kenapa ini berlaku, ada dua faktor,” katanya yang mengongsi cabaran persekitaran bola sepak di sini.

Namun begitu, kata Encik Tan, beliau melihat adanya harapan dalam sistem pembangunan bola sepak di sini yang telah melahirkan beberapa pemain muda berbakat seperti Nathan Mao yang berusia 15 tahun dan mewakili Lion City Sailors, Jonah Tan (16 tahun), Ikhsan Fandi dan Ilhan Fandi pada usia 17 dan 18 tahun, yang ditampilkan di SPL.

“Ini menunjukkan jika kita ada latihan yang baik, pemain ini mampu ditonjolkan pada usia muda. Kita bukan tiada pemain tetapi kita tidak begitu mendesaknya untuk berlaku. Jadi jika kita memberi tumpuan terhadap pembangunan pemain remaja, potensi kita untuk melahirkan lebih ramai bakat muda akan lebih baik, jadi bila mereka mencecah usia 21, 22 tahun, mereka boleh ambil alih tempat pemain dalam pasukan ‘A’.

Video Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3