Subuh
5:28
Syuruk
6:51
Zuhur
12:53
Asar
4:16
Maghrib
6:54
Isyak
8:07
Halal Food Map
Turn on your location  and discover halal restaurants near you.
Sukan0

SUKAN TEMPATAN

Pesilat SG akhirnya dapat turun gelanggang berlatih

Peluang dialu-alu selepas dua bulan jalani latihan di alam maya disebabkan Covid-19
Aug 22, 2020 | 05:30 AM

SETELAH lebih dua bulan terpaksa melakukan latihan dalam alam maya disebabkan sekatan bagi menangani penularan koronavirus Covid-19, atlet silat Singapura akhirnya kembali berlatih secara fizikal awal bulan lepas.

Lampu hijau untuk kembali berlatih seperti biasa itu amat dialu-alu jurulatih dan juga atlet tersebut, meskipun paling awal mereka dijangka dapat menyertai pertandingan ialah di kejohonan dunia di Sarawak pada Julai 2021.

Peluang kembali berlatih di bawah bimbingan jurulatih di Heartbeat@Bedok - salah sebuah pusat latihan Persekutuan Silat Singapura (Persisi) - sesuatu yang dihargai pesilat Nur Zuhairah Mohammad Yazid.

Atlet berusia 22 tahun itu berkata meskipun tetap berlatih beserta bimbingan menerusi wadah seperti Zoom sebelum ini, sebagai atlet yang telah mewakili negara di peringkat tertinggi rantau ini, beliau berasa ia tidak mencukupi bagi mengekalkan tahap persembahannya.

"Paling ketara ialah kekurangan ruang untuk berlatih dan juga rakan-rakan sepasukan untuk membantu dan menyokong saya dalam latihan. Motivasinya juga berbeza, jadi saya perlu lebih kuatkan semangat dan fokus apabila latihan dilakukan di alam maya," ujar beliau.

Menurut Nur Zuhairah lagi, bagi mengatasi masalah ruang semasa latihan alam maya, beliau melakukan latihannya di koridor di depan rumahnya.

"Mujur rumah di sebelah flat saya belum ada penghuni, jadi saya boleh gunakan ruang itu untuk berlatih," ujarnya.

Pengurus Persembahan Tahap Tinggi Persisi, Cik Nurul Khairunnisa @Fiona, 27 tahun, berkata latihan yang dikendalikan secara fizikal sekarang mematuhi semua peraturan jarak selamat selain sejajar dengan garis panduan yang dikeluarkan Persekutuan Pencak Silat Antarabangsa (Persilat).

Buat masa ini, atlet yang berlatih secara fizikal terdiri daripada atlet junior (14 hingga 16 tahun) dan senior (17 hingga 45 tahun). Mereka berjumlah sekitar 100 daripada 250 atlet Persisi.

Menurut bekas atlet silat negara itu, mereka perlu, antara lain, mengehadkan jumlah atlet yang berlatih oleh itu, setiap latihan dibahagikan kepada tiga hingga empat kumpulan dengan lima orang dalam setiap kumpulan.

"Jadi kami perlu merancang jadual secara terperinci bagi atlet kami," ujar beliau.

Latihan secara fizikal juga mempunyai cabaran tertentu.

Selain terpaksa berlatih dalam kumpulan kecil, langkah sekatan perjalanan rentas sempadan juga bermakna sebahagian jurulatih dari luar negara tidak dapat bersama mereka dalam latihan.

Cik Nurul Khairunnisa berkata meskipun demikian, semua jurulatih dan atlet tetap berfikiran positif.

"Bukan kami sahaja yang perlu berlatih dalam keterbatasan sekarang ini, bahkan atlet di seluruh Singapura. Malah, hampir seluruh dunia berdepan cabaran sama.

"Yang kami harus lakukan ialah kekal fokus dan kuatkan semangat berlatih untuk mempersiapkan diri apabila kami boleh berlatih sepenuhnya dan bertanding seperti biasa selepas wabak ini berlalu nanti," ujar beliau.

Bersetuju, Nurul Zuhairah berkata sebagai atlet, beliau gembira dapat meluaskan latihan dari pada dio lam maya ke fizikal - meskipun dengan segala keterbatasannya.

"Interaksi dengan rakan-rakan penting sebagai seorang atlet untuk kita sama-sama menyokong dan mendorong satu sama lain.

"Sekarang interaksi itu amat terbatas, tetapi sekurang-kurangnya ada," ujar beliau.


"Yang kami harus lakukan ialah kekal fokus dan kuatkan semangat berlatih untuk mempersiapkan diri apabila kami boleh berlatih sepenuhnya dan bertanding seperti biasa selepas wabak ini berlalu nanti."
- Cik Nurul Khairunnisa, pengurus Persembahan Tahap Tinggi Persisi, mengenai sikap positif mereka walaupun harus mematuhi sekatan Covid-19 dalam menjalani latihan secara fizikal.

"Interaksi dengan rakan-rakan penting sebagai seorang atlet untuk kita sama-sama menyokong dan mendorong satu sama lain. Sekarang interaksi itu amat terbatas, tetapi sekurang-kurangnya ada"
- Pesilat Nur Zuhairah Mohammad Yazid.

Video Baru

Podcast Baru

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian