Subuh
5:35
Syuruk
6:58
Zuhur
1:05
Asar
4:30
Maghrib
7:10
Isyak
8:24

Tan akui prestasi bola sepak S’pura di tahap terendah

Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Sukan
30
0

ANALISIS

Tan akui prestasi bola sepak S’pura di tahap terendah

Pemangku Presiden FAS dedah punca disebabkan faktor dalaman dan luaran
May 26, 2023 | 04:54 PM

PRESTASI bola sepak negara kini berada di kedudukan terendah, akui Pemangku Presiden Persatuan Bola Sepak Singapura (FAS), Encik Bernard Tan, yang menurutnya disebabkan oleh kedua-dua faktor dalaman dan luaran.

Menjelaskan tentang keadaan yang berlaku, Encik Tan akur bahawa peminat bola sepak di sini mungkin lebih mengingati kejayaan yang diraih skuad nasional pada tahun-tahun 70-an dan 80-an, sama ada di peringkat antarabangsa ataupun dalam kejohanan Piala Malaysia.

“Saya rasa ramai bersandar pada perspektif demikian terhadap bola sepak (negara) bahawa kita suatu ketika dahulu adalah pasukan yang handal. Semasa tahun-tahun 90-an dan awal 2000-an, kita memenangi beberapa siri kejohanan AFF (Kejuaraan Persekutuan Bola Sepak Asean).

“Ramai lebih mengingati barisan pemain yang memenangi kejohanan Piala Malaysia pada 1994 seperti Abbas Saad dan Alistair Edwards (dua pemain import dari Australia) dan Jang Jung (Korea Selatan), berbanding seperti Agu Cashmir and Itemi Dickson... Jadi masa itu adalah masa yang romantis untuk Singapura, sejak itu prestasi pasukan bola sepak negara terus merosot dan mencecah paras tercorot sekarang,” kata Encik Tan dalam satu wawancara khas bersama Berita Harian (BH) pada 22 Mei lalu.

Mengongsi pandangannya tentang punca dalaman yang menyumbang kepada penurunan prestasi pasukan Singa, Encik Tan berkata, faktor utama adalah kadar penyertaan telah merosot.

“Anak-anak kita lebih berdepan dengan keterbatasan untuk terlibat dalam sukan yang mereka minati. Saya masih ingat semasa saya menyertai FA (Persatuan Bola Sepak), apa yang berlaku ialah, kita telah mengadakan satu tinjauan kecil, bertanya kepada murid-murid di sekolah rendah, berapa ramai di antara mereka ingin bermain bola sepak? Sekitar 40 hingga 50 peratus budak lelaki angkat tangan, tetapi bila peluang diberikan hanya sekitar 5 peratus sahaja yang tampil bermain.

“Ada banyak sebab yang menjadikannya begitu. Pertama, tempat untuk bermain secara bebas tidak lagi wujud. Dulu boleh bermain di tempat letak kereta (dan) kolong blok tapi semua ini telah menghilang. Bukan saya nak menyatakan ini salah tetapi Singapura berdepan dengan kawasan yang terhad. Jika anda ingin bermain di padang, anda perlu buat tempahan dan budak-budak merasakan ia sangat payah,” katanya.

Tidak cukup dengan itu, sekitaran di sekolah hari ini juga menyukarkan murid dan pelajar untuk bermain bola sepak secara aktif. Jika sebelum ini, sekolah-sekolah menganjurkan pertandingan antara kelas yang menyaksikan sejumlah besar di setiap peringkat terlibat, tetapi sekarang keadaan telah berubah.

“Kini mereka perlu memilih CCA (kegiatan luar darjah). Jika anda terpilih sebagai di antara 22 pemain terbaik dalam bola sepak, anda mewakili sekolah dan jika tidak, sila pilih badminton atau CCA lain. Jadi anda ditolak ke bidang lain.

“Pada satu ketika, saya ada membincangkan hal ini dengan seorang menteri di mana menteri itu berkata, agak sukar untuk saya fahami mengapa kanak-kanak ini tidak boleh bermain dalam sukan yang mereka minati? Seorang guru kemudian bertanya, bagaimana anda mahu mereka mewakili sekolah? Atau, bagaimana anda menyediakan kemudahan lain dan meluaskan pilihan agar lebih ramai dapat mewakili sekolah? Jadi ini adalah antara perkara yang menjejas penyertaan anak-anak kita (dalam bola sepak),” terangnya.

Sedang huraian untuk isu dalaman perlu dicari, faktor luaran juga mencabar.

Dalam pertemuan sekitar sejam di pejabatnya di Pejabat FAS di Stadium Jalan Besar, Encik Tan memberi contoh tentang pembangunan bola sepak di Thailand, yang bermula dengan liga amatur sebelum penyusunan semula dilakukan pada 1996, dengan menarik sokongan syarikat korporat dengan tujuan menjadikannya yang terbaik di Asean.

“Malah, ia adalah satu-satunya liga yang tidak menghadkan kemasukan pemain Asean. Ini kerana mereka ingin menjadi hab di mana pemain Asean berlatih dan bermain di negara itu. Mereka inginkan pemain terbaik dalam Asean dan dengan mengadakan ekosistem sebegini, ia meningkatkan lagi tahap pemain ke peringkat lebih tinggi lagi.

“Melihat cara mereka menghasilkan pemain dan tentunya melihat kepada kejayaan mengikut faktor sosial dan ekonomi mereka, bagi rakyat Thai, ia adalah satu jalan keluar dari lingkaran kemiskinan. Singapura tidak sebegitu,” ujarnya sambil memberi contoh dua pemain tengah skuad Gajah Putih, Chanatip Songkrasin dan Thanathip Paengwong, yang beraksi di Liga 1 Bola Sepak Profesional Jepun (J1), di mana Chanatip memenangi anugerah pemain terbaik bersama kelabnya, Consadole Sapporo, pada 2018.

Selain Thailand, Vietnam pula membentuk Akademi Bola Sepak PVF pada 2008 – satu-satunya akademi persekutuan bola sepak Asia (AFC) bertaraf tiga bintang, yang mengikuti model pembangunan bola sepak Perancis ‘Claire Fontaine’.

Menerusi akademi ini, Vietnam menyediakan sepenuh kepakaran dan sumber tenaga dalam membangunkan potensi pemainnya. Sedekad kemudian, barisan pendekar bintang emas ini menjuarai kejohanan AFF pada 2018.

“Jika anda melihat pada pasukan Vietnam, sebahagian besar adalah di bawah usia 23 tahun. Di Malaysia, anda melihat pembentukan pasukan JDT, yang memberi dorongan bagi mengecapi kejayaan dalam bola sepak sehingga memenangi kejuaraan setiap tahun. Mereka ibarat PSG (kelab Paris Saint-Germain) dalam Liga Super Malaysia. Ini disebabkan Tengku Mahkota Johor menyediakan sebegitu banyak sumber sehingga lebih separuh pemainnya membentuk pasukan negara. Ini juga membawa perbezaan.

“Di Laos dan Kemboja, perbelanjaan bagi pembangunan bola sepak mereka juga telah mengatasi kita. Jadi kita boleh lihat bagaimana negara-negara ini mengambil pendekatan dengan begitu serius sekali dalam memajukan bola sepak negara mereka,” ujarnya.

Melihat kepada perkembangan ini semua, Encik Tan terus terang menyatakan:

“Tidak ada hak kudus untuk Singapura menjadi yang terbaik dalam bola sepak. Kita punya populasi yang kecil. Ruang tanah kita terbatas. Orang kita punya keutamaan berbeza. Jadi, untuk kita mengharapkan pasukan bola sepak kita menjadi yang terbaik, itu (agak sukar). Tetapi saya fikir, rakyat kita ini cintakan bola sepak. Mereka mengharapkan, dalam apa jua keadaan, mereka mahukan pasukan kita bermain sebaik mungkin,” katanya.

Melihat kepada dua faktor utama yang menjejas pencapaian pasukan bola sepak negara, yakni sistem dan kelakonan pemain yang merosot, Encik Tan tidak menafikan “rakyat kita wajar berasa kecewa”.

Video Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3