Subuh
5:56
Syuruk
7:13
Zuhur
1:17
Asar
4:27
Maghrib
7:19
Isyak
8:28
Dapatkan laporan terkini berkaitan Covid-19. Ikuti kami di Telegram
Wacana3

40 juta vaksin Covid-19 telah diagih di serata dunia

Jan 25, 2021 | 05:30 AM

WASHINGTON: Lebih daripada 40 juta vaksin Covid-19 sudah diagihkan ke seluruh dunia dengan Israel menduduki tempat pertama.

Pemantauan AFP menunjukkan, sekurang-kurangnya 60 negara atau wilayah yang mewakili 61 peratus penduduk dunia, sudah memulakan kempen vaksinasi.

Bagaimanapun kira-kira 90 peratus dos diberikan kepada 11 negara.

Israel yang mendahului kempen vaksinasi besar-besaran dengan 2.43 juta dos vaksin sudah diberikan kepada kira-kira 2.12 juta penduduknya atau hampir satu perempat jumlah penduduk.

Sementara 3.6 peratus penduduk Israel sudah menerima dos kedua vaksin.

Negara terbabit memperoleh banyak bekalan vaksin Pfizer yang sebahagiannya dijanjikan untuk berkongsi data impak dengan segera kepada syarikat pengeluar berkenaan.

Seorang pakar privasi menggambarkan pelancaran vaksin itu sebagai 'percubaan terbesar pada manusia pada abad ke-21'.

Amerika Syarikat mendahului daripada jumlah bilangan dengan memberikan 12.28 juta suntikan terawal kepada 10.6 juta orang (3.2 peratus penduduk negaranya), lebih awal daripada China (yang memberikan lebih daripada 10 juta dos).

Di Eropah, Britain pula mendahului dengan menjadi yang pertama di benua itu yang memulakan kempen, pada awal Disember lalu.

Sehingga kini, Britain memberikan 4.31 juta dos kepada 3.86 juta orang atau 5.7 peratus daripada keseluruhan penduduknya.

Ia diikuti Italy dengan sudah memberikan 1.15 juta dos, Jerman (1.05 juta), negara Kesatuan Eropah dengan secara keseluruhan sudah memberikan lebih daripada 5 juta dos kepada 1.2 peratus warganegaranya.

Denmark mendahului blok itu dengan 2.9 peratus warganya sudah menerima suntikan dos pertama.

Italy memulakan program vaksinasi Covid-19 pada 27 Disember lalu. Sehingga kini, seramai 1.5 juta orang telah divaksin.

Pengeluar vaksin Moderna melakukan ujian memastikan vaksinnya berkesan terhadap mana-mana varian baru Covid-19.

Ia berharap vaksinnya mampu melindungi manusia daripada serangan mana-mana varian yang dilaporkan tercetus di United Kingdom.

Britan meletakkan sebahagian besar wilayahnya di bawah kawalan paling ketat ekoran wujudnya varian baru virus tersebut.

Menurut Reuters, Moderna mengatakan pihaknya menguji serum daripada haiwan dan manusia yang divaksin dengan Moderna terhadap sejumlah varian sebelumnya dari virus korona yang telah muncul sejak wabak pertama pandemik dan mendapati vaksin Moderna tetap sama efektif.

BioNTech dari Jerman rakan yang membantu menghasilkan vaksin Pfizer turut yakin vaksin mereka turut mampu menangani varian baru Covid-19.

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) dari BioNTech, Dr Ugur Sahin berkata, "kerana protein varian baru tersebut 99 peratus sama dengan virus Covid-19 yang ada sekarang, secara ilmiah kami percaya (ia berkesan)".

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menasihati masyarakat tidak perlu khuatir varian baru tersebut dan menganggap mutasi virus tersebut normal dalam evolusi pandemik.

WHO bahkan mengatakan penemuan varian baru itu menunjukkan kejayaan alat pengesan virus.

Vaksin keluaran Pfizer Inc dan BioNTech dilihat mampu memberi perlindungan daripada mutasi varian baru Covid-19 yang dikenal pasti di Britain dan Afrika Selatan.

Kajian makmal oleh pengeluar ubatan Amerika Syarikat dan saintis Universiti Texas Cawangan Perubatan itu menunjukkan vaksin itu berkesan meneutralkan virus dengan mutasi N501Y itu yang bertanggungjawab atas penularan besar-besaran ketika ini.

Kajian itu dilakukan melalui sampel darah mereka yang telah diberi vaksin berkenaan.

Dapatannya bagaimanapun agak terhad kerana ia tidak merangkumi keseluruhan bentuk mutasi dalam mana-mana varian baru virus yang kian tersebar. - Agensi berita.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map