Subuh
5:53
Syuruk
7:15
Zuhur
1:17
Asar
4:40
Maghrib
7:18
Isyak
8:31
Wacana0

PROFIL ASATIZAH MADRASAH

Asatizah main peranan besar bimbing masyarakat harungi cabaran kehidupan

Oct 18, 2019 | 05:30 AM

GOLONGAN asatizah hari ini mempunyai peranan penting dalam membimbing masyarakat mengharungi pelbagai cabaran kehidupan.

Dalam pada itu, mereka juga memiliki tanggungjawab memastikan amalan keagamaan masyarakat Islam dijaga dengan baik, tanpa menjejas amalan keagamaan masyarakat lain.

Ini kerana dalam masyarakat majmuk yang berbilang agama di Singapura, memelihara keharmonian agama merupakan satu elemen penting dalam berdakwah.

Memberikan pandangan tersebut, penasihat Madrasah Aljunied Al-Islamiah, Ustaz Mokson Mahori, berkata cabaran-cabaran tersebut memerlukan pendekatan pendidikan yang baru, dan Madrasah Aljunied Al-Islamiah telah pun mengambil langkah-langkah bagi memenuhi keperluan itu.

Ini termasuk memperkenalkan Program Diploma International Baccalaureate (IB) dan program Azhar 2.0 yang bertujuan melengkapi asatizah pada masa depan dengan pengetahuan dan kemahiran yang lebih luas, bagi membimbing masyarakat menghadapi cabaran selanjutnya.

Ustaz Mokson yang pernah menjadi mudir madrasah tersebut antara tahun 1992 hingga 1998 berkata:

"Bila ustaz dan ustazah menyampaikan ajaran agama, ajaran itu harus mengambil kira kewujudan masyarakat lain dan adat resam masyarakat tersebut di Singapura ini.

"Jika itu tidak dapat dijalankan dengan sempurna, saya bimbang akan berlaku sesuatu yang tidak kita ingini," jelas Ustaz Mokson, yang telah mula mengajar di Madrasah Aljunied sejak tahun 1987 - lebih tiga dekad lalu.

Berhubung IB, ia merupakan satu program pembelajaran di mana para pelajar melaksanakan beberapa tugasan - termasuk menyentuh tentang isu-isu semasa yang lebih menyeluruh - sepanjang program dua tahun yang menentukan gred akhir mereka.

"Alhamdulillah, meskipun kurikulum IB lebih padat (berbanding kurikulum biasa) semua para pelajar menunjukkan prestasi yang baik," ujar Ustaz Mokson.

Menyentuh tentang peranan lain asatizah, Ustaz Mokson menambah, berbeza dengan guru-guru di sekolah nasional, para asatizah turut memikul tanggungjawab dalam menyampaikan dakwah kepada masyarakat.

Bahkan beliau menaruh harapan agar setiap lulusan madrasah, tanpa kira laluan kerjaya yang dipilih, tidak melupakan tanggungjawab mereka sebagai seorang dai (dakwah kepada Ilahi) yang mampu memimpin masyarakat menghadapi cabaran kehidupan yang kian rencam dan berbeza-beza.

"Madrasah merupakan institusi yang mana kelestariannya bergantung pada sokongan masyarakat. Setiap lulusan madrasah harus sedar bahawa beliau ada tanggungjawab (untuk menyumbang semula) kepada diri, keluarga dan juga masyarakat.

"Jadi bantuan dan sokongan masyarakat (yang diberikan kepada institusi madrasah) akan berbalik kepada masyarakat," kata Ustaz Mokson, yang juga anggota Lembaga Pengiktirafan Asatizah (ARB).

Ditanya tentang pembangunan asatizah Singapura, Ustaz Mokson berkata beliau telah melihat banyak perubahan positif ekoran sokongan masyarakat pada institusi tersebut, termasuk sokongan program latihan dan kewangan dari Majlis Ugama Islam Singapura (Muis).

Tambah beliau, kebanyakan bantuan dan sokongan tersebut "telah menaiktaraf kemahiran golongan asatizah dalam bidang pendidikan."

"Madrasah amat berbesar hati atas sokongan dari semua pihak. Kami berharap, sokongan ini dapat berterusan di samping doa yang diberikan, kami dapat meneruskan tanggungjawab dan komitmen sebagai pendidik," ujar Ustaz Mokson.

Berlatar-belakangkan pendidikan madrasah sepenuh masa - Ustaz Mokson mendapatkan pendidikan rendah di Madrasah Al-Islah di Pepys Road, bersebelahan Masjid Al-Islah yang dulu di situ, dan kemudian di Madrasah Aljunied dan Universiti Al-Azhar di Kahirah, Mesir.

Ustaz Mokson berkata banyak telah berubah dalam sektor madrasah setempat.

Namun begitu, beliau menjelaskan bahawa objektif madrasah sebagai ladang pendidikan agama bagi anak bangsa masih kekal relevan hari ini demi memenuhi keperluan agama masyarakat.

Memberi contoh, beliau berkata apabila pendidikan wajib (CE) cuba diterapkan ke dalam sistem pendidikan madrasah sepenuh masa Singapura, ramai di kalangan masyarakat yang menimbulkan sentimen yang kurang senang.

Namun masyarakat Islam menerimanya sebagai satu cabaran bukan satu hambatan.

Penerapan CE ke dalam sistem pendidikan madrasah juga merupakan satu contoh positif di mana golongan asatizah menggembleng tenaga untuk menyesuaikan diri bagi memenuhi perubahan, dan bagaimana ia dapat dimanfaatkan bagi memenuhi keperluan masa depan masyarakat yang dijangka menjadi lebih rumit dan mencabar di masa akan datang.

Ini, kata Ustaz Mokson, telah menjadikan madrasah lebih relevan hari ini dan lebih berdaya saing, dan turut diraikan golongan ibu bapa masyarakat Islam setempat.

Ditanya tentang rahsia di sebalik penglibatannya sebagai tenaga pengajar dalam sektor madrasah yang menjangkaui lebih tiga dekad, Ustaz Mokson berkata tanggungjawab asatizah sebagai pendidik dan pendakwah masyarakat membuat beliau keberatan meninggalkan bidang tersebut.

"Roh atau jiwa pendidikan sudah sebati dalam diri saya. Selagi khidmat saya diperlukan, demi kemajuan pendidikan anak-anak madrasah dan masyarakat, insya-Allah saya sedia berkhidmat," kata Ustaz Mokson.


BIODATA

NAMA: Ustaz Mokson Mahori

USIA: 67 tahun

JAWATAN: Penasihat Madrasah Aljunied Al-Islamiah (2018 - sekarang)

Mudir Madrasah Aljunied Al-Islamiah (1992 - 1998)

Guru Bahasa Arab dan Pengajian Islam di Madrasah Aljunied Al-Islamiah (1987 - sekarang)

Anggota Lembaga Pengiktirafan Asatizah (ARB)

LATAR BELAKANG PENDIDIKAN:

Peringkat Sarjana Muda (Syariah), Universiti Al-Azhar (Kahirah, Mesir)

Peringkat menengah dan pra-universiti: Madrasah Aljunied Al-Islamiah

Peringkat rendah: Madrasah Al-Islah (Pepys Road)

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map