Subuh
5:54
Syuruk
7:15
Zuhur
1:18
Asar
4:41
Maghrib
7:19
Isyak
8:32
Wacana3

RAYA NAK DEKAT...

BAZAR ADA... TAPI ONLINE: Tiada bazar Raya... orang ramai 'banjiri' bazar di alam maya

May 17, 2020 | 05:30 AM

TERIAKAN penjual melelong barang jualan masing-masing, selautan manusia berasak-asak sambil peluh mencurah-curah, dan bau enak bermacam jenis makanan dari ayam percik ke vadai.

Begitulah keadaan di bazar Raya setiap tahun - tidak kiralah sama ada di Geylang Serai, Bussorah Street mahupun bazar di kawasan perumahan Tampines dan Woodlands.

Bagi ramai orang Melayu/ Islam di sini, lawatan ke bazar merupakan perkara 'wajib' bagi menyambut ketibaan Aidilfitri.

Dari baju kurung sedondon, kuih-muih, sampul duit hinggalah membuat inai, membeli songkok, capal dan langsir, bazar Raya merupakan tempat kunjungan bagi mendapatkan segala keperluan menjelang Lebaran.

Namun, seperti banyak perkara lain tahun ini, kebiasaan tersebut terpaksa diubah, dengan norma baru mengambil alih.

Dek wabak Covid-19 yang tidak membolehkan pengumpulan orang ramai, ditambah dengan langkah pemutus litar yang diperkenal, bazar Raya ditiadakan tahun ini.

Bazar 'online' pula mengambil alih.

Para peniaga memilih memasarkan produk masing-masing secara dalam talian di platform perniagaan, langkah yang tidak berleluasa sebelum ini.

Penganjur bazar-bazar dalam talian yang dihubungi akhbar ini berkata sambutan yang diterima sangat menggalakkan.

"Dari kita mulakan, sambutannya baik, alhamdulillah. B Halal Bazaar Show dapat menarik pelbagai lapisan masyarakat, Muslim dan bukan Muslim sekali," ujar ketua pegawai operasi B Halal, Encik Hamdan Razali.

Menurutnya, selang dua minggu pelancaran aplikasi B Halal, mereka sudah mempunyai 2,000 pengguna didaftar, dan 600 peniaga aktif.

Berkongsi respons serupa, pengarah bersama satu lagi bazar dalam talian, Mak Besar Pte Ltd, Cik Haryani Othman, berkata:

"Lebih 500 produk kini dipasarkan di platform kami, alhamdulillah!"

Di platform tersebut, mereka juga mengadakan 'liveshow' Mak Besar Makan Besar di mana Cik Haryani mencuba pelbagai hidangan yang ingin dipasarkan peniaga makanan dan minuman (F&B).

"Sambutannya memang sangat baik, sampai kadang terlalu banyak hingga saya perlu hentikan buat sementara bila ada yang nak hantar lagi," kongsinya.

Bagi kedua-dua B Halal dan MakBesar Pte Ltd, barangan makanan menjadi antara produk paling laris dijual di wadah mereka, diikuti fesyen, termasuk baju Raya.

Cik Haryani juga berkata permaidani merupakan satu lagi produk yang 'hangat' di kalangan pelanggan.

Malah, dalam tujuh hari, mereka telah berjaya menjual lebih 120 permaidani daripada Fotohi Carpet Gallery, yang menjalin kerjasama eksklusif dengan wadah tersebut.

Pengendali bazar dalam talian yang dihubungi percaya konsep pembelian dan penjualan sedemikian akan berkekalan walau selepas pandemik Covid-19.

"Ada orang yang masih lebih suka beli-belah secara tradisional bagi pengalaman dan sekitaran sosialnya.

"Tapi saya percaya bazar dalam talian akan kekal sebagai khidmat yang melengkapi bazar fizikal di masa hadapan," ujar Encik Hamdan.


Dari kita mulakan, sambutannya baik, alhamdulillah. B Halal Bazaar Show dapat menarik pelbagai lapisan masyarakat, Muslim dan bukan Muslim sekali... Ada orang yang masih lebih suka beli-belah secara tradisional bagi pengalaman dan sekitaran sosialnya. Tapi saya percaya bazar dalam talian akan kekal sebagai khidmat yang melengkapi bazar fizikal di masa hadapan.
- Ketua pegawai operasi B Halal, Encik Hamdan Razali.

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map