Subuh
5:43
Syuruk
7:06
Zuhur
1:12
Asar
4:36
Maghrib
7:17
Isyak
8:31
Wacana

Pakar: Covid-19 boleh rosakkan buah zakar

Jun 04, 2020 | 03:20 PM

HONGKONG: Koronavirus baru didapati boleh menyebabkan kerosakan kepada testikel tanpa benar-benar menjangkitinya, menurut kajian bersama penyelidik dari China dan Amerika Syarikat.

Mereka mendapati virus itu boleh membesarkan dan menyerang sel yang menghasilkan air mani.

Tetapi penyelidik berkata, hampir tiada gen virus yang didapati dalam mani dan tisu testikel pesakit, menandakan ia bukan jangkitan kelamin.

Terdapat perdebatan mengenai kesan virus ke atas kesuburan lelaki sejak ia pertama kali dilaporkan di Wuhan, China lewat tahun lalu.

Beberapa kajian telah mengesan hormon lelaki menjadi tidak normal, tetapi di kajian lain tiada kesan virus dijumpai di sampel air mani pesakit.

Menurut kajian lebih awal di China, satu dalam lima lelaki melaporkan ketidakselesaan pada buah pelir setelah dijangkiti virus itu.

Dalam kajian terkini, sampel daripada 11 pesakit yang meninggal dunia akibat Covid-19 di Wuhan dianalisa pasukan yang dipimpin Encik Ming Zhou, profesor bersama Pusat Perubatan Tufts di Boston, dan Dr Nie Xiu, dari Universiti Sains dan Teknologi Huazhong di Wuhan.

Hanya satu sampel menunjukkan unsur virus itu, daripada pesakit dengan jumlah virus tinggi . 

Itu mungkin kerana virus berada di darah daripada tisu testikel, menurut kertas itu.

Namun, lebih daripada 80 peratus sampel menunjukkan kerosakan kepada bahagian testikel atau kelenjar kelamin di mana air mani dihasilkan.

Encik Zhang Shuye,  penyiasat utama bersama Pusat Klinikal Kesihatan Awam Shanghai di Universiti Fudan yang tidak terlibat dalam kajian itu berkata terdapat sokongan meningkat tetapi "tiada bukti saintifik secara langsung" bagi teori bahawa virus itu boleh membuat kerosakan tanpa memasuki sel.

Kerosakan yang didapati di sampel kajian juga mungkin disebabakan oleh kerosakan sistem daya tahan badan, tambahnya.

Berdasarkan kajian mereka, pasukan Encik Zhou memberi kesimpulan bahawa kajian patut dilakukan untuk mencari cara mengurangkan risiko kecederaan testikel sewaktu tempoh Covid-19 ini. - SOUTH CHINA MORNING POST

Ciri baru

Alat terjemah Berita Harian