Pandangan: Pucuk kreatif tumbuh di sebalik hambatan, Berita Wacana - BeritaHarian.sg
Subuh
5:37
Syuruk
7:01
Zuhur
1:08
Asar
4:33
Maghrib
7:12
Isyak
8:28

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Wacana3

BAHASA MELAYU, WARISAN KITA PANDANGAN

Pandangan: Pucuk kreatif tumbuh di sebalik hambatan

Pelbagai istilah berkaitan pandemik koronavirus kian serap dalam kamus bahasa dan budaya kita
May 03, 2020 | 05:30 AM

MENGHADAPI Ramadan dalam suasana mematuhi arahan pemutus litar yang dikini diperketat dan diperpanjang, berserta dengan pelbagai halangan.

Namun di sebalik suasana yang terasa mendatar apabila hari demi hari dilalui dalam rumah, sama ada secara sedar atau tidak, tetap ada pucuk-pucuk baru yang bertunas untuk perkembangan hidup di masa hadapan.

Bahkan sebilangan masyarakat, berdasarkan siaran-siaran mereka di media sosial, ternyata kian kreatif berekspresi berkomunikasi dalam suasana serba sederhana.

Dalam hal ini, saya ingin menyentuh soal bahasa yang berkembang dalam suasana Covid-19. Bahasa yang kini menjadi sebahagian budaya baru.

Halangan-halangan yang ada secara tidak langsung telah mewujudkan banyak ungkapan-ungkapan sedia ada yang diberi pengertian baru, sesuai dengan keadaan yang berlaku sekarang.

Takrif baru terhadap ungkapan-ungkapan itu secara perlahan-lahan telah menyerap ke dalam budaya kita, bukan untuk jangka masa pendek memandangkan kesan-kesan akibat penularan koronavirus dijangka memakan masa yang lama, bahkan mungkin akan merubah terus gaya kehidupan kita di masa depan.

Ungkapan pemutus litar itu sendiri, yang menjadi bahasa 'penguasa' bermula pada 7 April lalu, kini sudah menjadi sebahagian bahasa harian orang Singapura.

Putus litar sebelum tarikh itu lazimnya digunakan hanya untuk hal yang berkaitan dengan papan elektrik apabila bekalan tenaga tiba-tiba mati atau short circuit.

Pemutus litar yang difahami hari ini adalah langkah perlu yang memberi harapan kepada sebuah kehidupan. Masyarakat melihat pentingnya untuk memutuskan rantaian koranavirus daripada terus ganas menular.

Sebab itu, demi kejayaan pemutus litar, kita perlu amalkan dua lagi ungkapan yang juga diberi takrif baru dalam budaya kita - jarak selamat dan penjarakan sosial.

Walhal, empat bulan sebelum ini, bahasa ini bertentangan dengan budaya kita yang menekankan pentingnya 'mengeratkan persaudaraan' dan 'bersilaraturahmi', yang secara fizikal tergambar menerusi majlis-majlis muhibah, walimah dan kesemua ini pasti disertakan dengan bersalaman dan berpelukan antara sahabat, kenalan dan saudara-mara.

Paradoks kehidupan kini mengetengahkan betapa budaya mengamalkan jarak selamat dan penjarakan sosial ini merupakan satu ekspresi yang positif - bahawa kerana kita sayang dan ambil berat antara satu dengan lain, memastikan jarak selamat dan penjarakan sosial menjadi budaya yang lebih berkemanusiaan hari ini.

Apabila penjarakan sosial diterima demi meneruskan kehidupan yang lebih selamat, keperluan harian seperti terus bekerja demi mencari rezeki, belajar untuk mencari ilmu dan komunikasi dengan masyarakat tetap menjadi keutamaan.

Justeru ungkapan 'persidangan video' untuk urusan ini begitu cepat menjadi wadah penting untuk kita saling berhubungan - demi kerja, demi pendidikan dan demi menjaga ukhwah. Bahkan, kini digunakan bahasa yang lebih ringkas 'zoom' saja, sempena nama salah satu aplikasi persidangan maya ini.

Walhal persidangan di alam maya sebelum ini lazimnya hanya untuk komunikasi jarak jauh menjangkau negara berbeza.

Tetapi dalam situasi sekarang, kita dekatkan lagi apa yang sudah dekat. Kita tidak membataskan hubungan menerusi teks di WhatsApp sahaja kerana kita mahu melihat orang yang dihubungi secara mata bertentangan mata dan sentiasa dekat di hati.

Pasti ada yang berzoom sana sini dengan keluarga dari Bedok ke Clementi, ke Woodlands atau mungkin sehingga ke negara sebarang, ketika beriftar untuk merasakan kemeriahan berbuka "beramai-ramai".

Cakap pasal bulan puasa, soal makanan untuk juadah berbuka juga tak boleh dipisahkan. Lazimnya, apabila bercakap tentang makanan daya cipta orang Melayu memang luar biasa.

Dengan ketiadaan bazar dan kedai-kedai manisan diarah tutup dalam tempoh pemutus litar yang diperpanjang ini, tentu lebih ramai yang terdorong untuk menghasilkan kuih-muih termasuk yang tradisional dari dapur sendiri.

Kalau buku masak kuih lama sudah dibuka semula, ada harapan melihat peralatan dapur klasik muncul semula.

Contohnya bagaimana tungku diperlukan untuk membakar kuih seperti serabai, bakar lemak dan sebagainya. Kuih tradisional yang mudah dihasilkan seperti onde-onde, getuk ubi, puteri salad dan sebagainya akan menggantikan manisan yang kita beli di kedai.

Moga bahasa kulinari masakan tradisional Melayu maju semula apabila dapur di rumah-rumah kita berasap setiap hari... yelah, takkan setiap hari kita hanya menanti lauk pauk dihantar Foodpanda dan abang Grab Delivery?

Dengan langkah pemutus litar berpanjangan sehingga seminggu Hari Raya, tentunya ucapan-ucapan Lebaran akan mengisi media sosial.

Dapat dibayangkan bermacam idea kreatif akan muncul oleh individu dan keluarga masing-masing dalam menyampaikan salam, bermaaf-maafan menerusi alam maya, dengan berbaju kurung dan pelitup wajah aneka warna dan mungkin rambut yang mengembang kerana salun gunting rambut yang tidak beroperasi sepanjang tempoh kawalan termasuk dalam Ramadan.

Apapun, biarpun Ramadan dan Syawal tahun ini dilalui dengan cara berbeza, ia tetap tertitip hikmah yang tak ternilai rahmatnya.

Kita dapat berpuasa bersama seisi keluarga di rumah, fokus kepada ibadah dan meningkatkan silaraturahim dalam suasana kembali kepada asas dan yang perlu sahaja.

Ramadan diredah sehinga jaya

Menatang ibadah penuh bangga

Biar terpisah di skrin maya

Asal bersatu rasa, ukhwah terjaga


Paradoks kehidupan kini mengetengahkan betapa budaya mengamalkan jarak selamat dan penjarakan sosial ini merupakan satu ekspresi yang positif - bahawa kerana kita sayang dan ambil berat antara satu dengan lain, memastikan jarak selamat dan penjarakan sosial menjadi budaya yang lebih berkemanusiaan hari ini. Apabila penjarakan sosial diterima demi meneruskan kehidupan yang lebih selamat, keperluan harian seperti terus bekerja demi mencari rezeki, belajar untuk mencari ilmu dan komunikasi dengan masyarakat tetap menjadi keutamaan.
- Penulis.


Hanim Mohd Saleh ialah Penolong kepada Editor BH/BM. Baru-baru ini beliau menulis pandangan bertajuk 'Bahasa pasar bukan kosong-kosong' mengenai bagaimana bahasa mudah seharian boleh menjadi alat efektif dalam berkomunikasi dan 'Selera kita pun rojak' mengenai iktibar yang boleh diambil daripada makanan untuk meningkatkan ukhwah, persefahaman dan penyatuan masyarakat. Ikuti Hanim di Instagram/Twitter: @hanimsaleh Facebook: Hanim Saleh

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map