S'pura mampu atasi Covid-19 dengan kerjasama setiap warga, Berita Wacana - BeritaHarian.sg
Subuh
5:30
Syuruk
6:48
Zuhur
12:51
Asar
4:07
Maghrib
6:53
Isyak
8:02
Suatu Ketika di Singapura
Berita Harian SoSedap: Sokong kedai makan halal tempatan kita dan menangi baucar $100 Takashimaya!
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Wacana3

UCAPAN PERDANA MENTERI, ENCIK LEE HSIEN LOONG PADA JUMAAT LALU MENGENAI SITUASI TERKINI COVID-19

S'pura mampu atasi Covid-19 dengan kerjasama setiap warga

Apr 06, 2020 | 05:30 AM

"TIGA minggu sudah berlalu sejak saya bincangkan tentang COVID-19 bersama anda.

Sejak itu, bilangan kes baru yang dicatatkan setiap hari sudah mula meningkat.

Sebelum ini kita mencatatkan kurang daripada 10 kes baru sehari.

Tetapi sejak dua minggu lalu, meskipun kita telah berusaha sedaya upaya, kita kerap mencatatkan lebih daripada 50 kes baru setiap hari.

Pada mulanya, kebanyakan kes baru ini diimport dari luar negara, kebanyakannya rakyat Singapura yang pulang ke tanah air.

Kemudian minggu lalu, kita mula mencatatkan lebih banyak kes tempatan.

Malah, walaupun usaha pengesanan orang-orang yang berhubung rapat dengan kes yang disahkan telah dilaksanakan dengan baik, bagi sekitar separuh daripada kes-kes ini, kita tidak tahu di mana atau daripada siapa orang ini dijangkiti virus.

Ini membayangkan bahawa terdapat lebih ramai di luar sana yang dijangkiti,

tetapi belum dikenal pasti. Dan mereka mungkin menyebarkan virus itu kepada

orang lain tanpa disedari.

Dalam beberapa hari lalu, kami juga telah menemui beberapa kelompok jangkitan di dormitori pekerja asing, dan satu kelompok di sebuah rumah rawatan warga emas.

Perkara ini amat membimbangkan kerana bilangan besar penghuni yang tinggal bersama di dormitori-dormitori dan rumah-rumah rawatan warga emas.

Satu kes sahaja boleh menyebabkan kelompok besar terbentuk dengan cepat.

Tambahan pula, kebanyakan pesakit di rumah-rumah rawatan warga emas sudah lanjut usia dan uzur, dan sangat terdedah kepada virus tersebut.

MELAKSANAKAN LANGKAH PEMUTUS LITAR

Sedang situasi berkembang sepanjang beberapa minggu lalu, kami telah mengetatkan langkah memastikan jarak selamat secara beransur-ansur.

Rakyat Singapura telah memberi respons yang baik, dengan tenang dan bertanggungjawab, dan membuat penyesuaian dalam kehidupan harian mereka.

Dengan bekerjasama, kita telah dapat mengawal penularan wabak.

Tetapi melihat kepada trend, saya bimbang bahawa jika kita tidak mengambil langkah selanjutnya, keadaan akan beransur-ansur menjadi lebih buruk, atau satu kelompok besar boleh menjadikan keadaan lebih genting.

Saya telah membincangkan perkara ini dengan Pasukan Bertindak Berbilang Kementerian (MTF).

Kami telah memutuskan bahawa daripada mengetatkan kawalan secara berperingkat dalam tempoh beberapa minggu akan datang, kami harus mengambil langkah tegas sekarang, untuk mengekang jangkitan yang semakin meningkat.

Oleh itu, kami akan melaksanakan langkah-langkah yang lebih ketat. Ia umpama langkah pemutus litar.

Ia akan membantu mengurangkan risiko berlakunya wabak besar.

Dan ia seharusnya mengurangkan bilangan jangkitan secara beransur-ansur.

Ini seterusnya akan membolehkan kita melonggarkan beberapa langkah kawalan.

Sebagai permulaan, langkah pemutus litar ini akan dilaksanakan untuk tempoh sebulan.

Pasukan Bertindak akan mengadakan sidang akhbar sejurus selepas saya selesai memberi ucapan ini, untuk menerangkan butiran lanjut.

Tetapi izinkan saya untuk mengumumkan perkara utama.

KEBANYAKAN TEMPAT KERJA DITUTUP

Pertama, kami akan menutup kebanyakan tempat kerja, kecuali perkhidmatan penting dan sektor-sektor utama ekonomi.

Tempat makan, pasar dan pasar raya, klinik, hospital, perbekalan, pengangkutan dan perkhidmatan utama perbankan akan terus dibuka.

Semua ini adalah perkhidmatan penting.

Kita juga tidak harus mengganggu sektor-sektor utama ekonomi yang strategik, atau yang merupakan sebahagian daripada rantaian bekalan global.

Mereka yang bekerja dalam industri ini boleh terus bekerja, dengan adanya langkah memastikan jarak selamat.

Tetapi kebanyakan premis Tempat kerja lain harus ditutup. Jika seseorang itu boleh bekerja dari rumah, beliau harus berbuat sedemikian.

Namun ada yang tidak boleh berbuat sedemikian, termasuk pekerja-pekerja asing di tapak-tapak binaan dan limbungan kapal.

Pekerja-pekerja ini tinggal di dormitori-dormitori, dan kami akan membuat aturan untuk menjaga mereka.

Penutupan tempat kerja akan berkuat kuasa pada Selasa hadapan (esok).

Ini adalah untuk memastikan sebahagian besar tenaga kerja kita duduk di rumah dan mengehadkan pergaulan mereka dengan rakan sekerja secara fizikal.

PEMBELAJARAN DI RUMAH SEPENUH MASA

Kedua, kita juga akan beralih ke pembelajaran di rumah sepenuh masa bagi sekolah dan institut pengajian tinggi (IHL) kita.

Kami baru sahaja bermula dengan satu hari pembelajaran di rumah minggu ini.

Ia telah berjalan dengan baik, dengan masalah pada peringkat awal telah dapat diatasi.

Kementerian Pendidikan (MOE) akan bekerjasama dengan sekolah-sekolah untuk melaksanakan pembelajaran di rumah sepenuh masa bermula Rabu hadapan.

Semua prasekolah dan pusat jagaan pelajar juga akan ditutup, tetapi mereka akan menyediakan khidmat yang terhad untuk anak yang mana ibu bapa mereka perlu terus bekerja dan tidak dapat mencari aturan penjagaan alternatif.

PERKETAT SEKATAN PERGERAKAN, HIMPUNAN

Ketiga, kita akan memperketatkan sekatan ke atas pergerakan dan perhimpunan orang ramai.

Pokoknya, ada tiga perkara utama. Pertama, duduk di rumah, seberapa boleh.

Kedua, elakkan daripada bergaul dengan orang lain di luar lingkungan keluarga anda sendiri.

Elakkan daripada menziarahi anggota keluarga lain yang tidak tinggal serumah, terutamanya jika mereka sudah lanjut usia dan mudah terjejas.

Ketiga, keluar rumah hanya untuk urusan penting. Untuk bekerja, jika anda dalam perkhidmatan penting atau sektor-sektor utama ekonomi.

Untuk membeli barang-barang makanan di pasar, atau untuk membeli makanan yang dibawa pulang daripada restoran-restoran dan pusat-pusat penjaja.

Atau untuk bersenam di taman kejiranan, sambil memastikan jarak selamat dari orang lain.

Niat di sebalik langkah ini adalah untuk memastikan kita semua kurang berhubung secara fizikal.

Jika kita tidak keluar rumah, jika kita elakkan berhubung dengan orang lain, virus ini tidak boleh merebak.

Ia semudah itu.

Saya tahu ia sukar dilakukan.

Amat sukar untuk dilakukan sebagai satu langkah praktikal, di tempat seperti pusat penjaja dan pasar, adalah sukar untuk mengamalkan jarak selamat, terutamanya pada hujung minggu apabila ia sesak.

Ia akan membantu jika kita semua menyesuaikan tabiat kita.

Contohnya, membeli barang-barang dapur anda pada hari-hari biasa dan bukan pada hujung minggu untuk mengelakkan orang yang ramai.

Kami juga akan menugaskan lebih ramai Duta Jarak Selamat untuk menggalakkan orang ramai agar jangan berkumpul. Oleh itu, sila beri mereka kerjasama anda.

Langkah-langkah memastikan jarak selamat juga sukar dilakukan atas sebab psikologi dan emosi.

Ia sangat bertentangan dengan naluri kita sebagai manusia.

Sudah menjadi fitrah kita sebagai manusia untuk bergaul, berada dekat dengan orang-orang semasa kita bercakap dengan mereka, untuk berasa selesa dalam kemesraan dan kehadiran rakan-rakan dan keluarga. Saya faham sepenuhnya perkara ini.

Tetapi saya berharap anda juga akan memahami kenapa kita semua perlu ambil serius langkah memastikan jarak selamat dalam tempoh ini.

Ini adalah satu-satunya cara yang berkesan untuk memperlahankan penularan virus ini, supaya kita dapat mengurangkan bilangan kes jangkitan virus secara beransur-ansur.

Ia adalah cara terbaik memastikan keluarga kita selamat, dan terutamanya untuk melindungi warga emas kita daripada jatuh sakit.

Oleh itu, bersabarlah dengan penyesuaian sukar yang perlu kita buat.

Setiap seorang daripada kita boleh, dan harus memainkan peranan kita, untuk memastikan semua di Singapura selamat daripada Covid-19.

Saya memutuskan untuk bercakap dengan anda secara langsung hari ini untuk menjelaskan kenapa kita perlu melaksanakan langkah penting ini sekarang.

Tetapi saya juga ingin meyakinkan anda bahawa semuanya akan berjalan dengan baik. Perkhidmatan-perkhidmatan penting akan terus disediakan supaya kita semua dapat mengatasi situasi baru ini, sedang kita bertungkus lumus melawan virus ini.

Kita mempunyai bekalan makanan yang mencukupi untuk bertahan sepanjang tempoh ini dan seterusnya. Anda masih boleh membeli-belah di pasar raya atau pasar. Dan anda tidak perlu tergesa-gesa menyimpan bekalan untuk kegunaan berminggu-minggu.

Anda masih boleh membeli makanan daripada gerai penjaja atau kedai kopi kegemaran anda.

Namun anda perlu membungkus pesanan anda dan makan di rumah bersama keluarga anda sendiri.

Dan tidak menghabiskan masa di luar dan makan dengan kawan-kawan anda.

Saya tahu langkah-langkah ini akan memberi kesan yang lebih mendalam kepada para pekerja dan perniagaan-perniagaan kita. Tempoh ini sudah menjadi masa yang amat sukar bagi mereka.

BANTUAN TAMBAHAN

Kami akan membantu mereka untuk mengatasi keadaan ini.

Pada hari Isnin (hari ini) di Parlimen, DPM (Timbalan Perdana Menteri) Heng Swee Keat akan mengumumkan bantuan tambahan bagi keluarga dan perniagaan, lebih daripada apa yang telah pun disediakan dalam dua Belanjawan yang diumumkan sebelum ini.

Kami juga akan menggubal undang-undang untuk menghendaki tuan-tuan tanah menyalurkan rebat cukai hartanah sepenuhnya kepada para penyewa mereka.

Kami juga akan memperkenalkan undang-undang sementara yang baru untuk membenarkan syarikat dan individu menangguhkan kewajipan kontrak mereka buat satu tempoh, seperti membayar sewa, membayar balik pinjaman, atau menyelesaikan tugas.

PELITUP

Selain melaksanakan langkah pemutus litar ini, kami juga sedang menimbangkan semula nasihat kami tentang pelitup.

Sehingga kini, pemerintah telah menasihatkan orang awam bahawa anda hanya perlu memakai pelitup jika anda tidak sihat, dan ini adalah untuk melindungi orang lain daripada kuman-kuman yang ada dalam badan anda.

Ini adalah berdasarkan nasihat dan garis panduan saintifik daripada Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Pada waktu itu, kita juga tidak mempunyai penularan dalam masyarakat di Singapura.

Jadi, tidak mungkin anda akan menemui orang yang menghidap Covid-19 di jalanan, apatah lagi menjangkiti virus daripada mereka.

Sungguhpun begitu, pemerintah telah mengagihkan empat pelitup kepada setiap keluarga, untuk digunakan sekiranya anda sakit, dan untuk menenangkan orang ramai.

Sekarang, keadaan telah berubah. Kini kami berpendapat bahawa terdapat beberapa kes dalam masyarakat yang tidak dapat dikesan, walaupun mungkin masih tidak begitu banyak.

Kami juga kini mempunyai bukti bahawa seseorang yang telah dijangkiti mungkin tidak menunjukkan sebarang simptom, tetapi masih mampu menyebarkan virus itu kepada orang lain.

Inilah sebabnya WHO sedang mengkaji semula isu berkaitan pelitup, begitu juga Pusat Penyakit Berjangkit (CDC) Amerika Syarikat.

Oleh itu, kami tidak lagi menasihati orang ramai supaya jangan memakai pelitup.

Memakai pelitup mungkin boleh membantu melindungi orang lain, sekiranya anda mempunyai virus tetapi tidak sedar.

Langkah ini juga adalah untuk memastikan anda tidak menyebarkan titisan cecair badan anda - ketika anda bersin atau batuk. Memakai pelitup boleh melindungi diri anda, terutamanya jika anda seorang warga tua, atau seseorang yang mudah terjejas kerana sudah menghidapi penyakit lain.

Kami masih mahu mengkhususkan pelitup pembedahan untuk mereka yang benar-benar memerlukannya - pekerja-pekerja penjagaan kesihatan di klinik dan hospital.

Bagi yang lain, pilihan alternatif seperti pelitup yang boleh diguna semula akan memberi sedikit perlindungan dalam persekitaran masyarakat.

Lantas bermula Ahad ini (semalam), pemerintah akan mengedarkan pelitup guna semula kepada semua keluarga.

Sementara itu, banyak kumpulan masyarakat sedang menyiapkan dan mengagihkan pelitup guna semula untuk warga emas dan golongan yang mudah terjejas.

Saya mengalu-alukan usaha ini.

Ia menunjukkan semangat masyarakat dan sikap saling mengambil berat antara kita.

Tetapi ingat, sama ada anda memakai pelitup ataupun tidak, anda masih perlu cuci tangan anda, dan pastikan jarak selamat dari orang lain.

PENUTUP

Beberapa minggu mendatang ini genting untuk kita. Meskipun dengan pelaksanaan langkah yang lebih ketat ini, besar kemungkinan bilangan kes akan meningkat dalam beberapa hari akan datang.

Mereka mungkin kes-kes yang telah dijangkiti lebih awal.

Cuma mereka belum menunjukkan sebarang simptom, atau belum pergi berjumpa doktor.

Tetapi jika kita terus berusaha, kita seharusnya dapat mengawal penularan dalam masa beberapa minggu, mengurangkan bilangan jangkitan, dan berada di kedudukan yang lebih mampan.

Kami akan berusaha sedaya upaya untuk melindungi setiap rakyat Singapura daripada jangkitan Covid-19.

Ramai orang yang telah bekerja tanpa mengenal penat sepanjang dua bulan lalu.

Para jururawat dan doktor kita, para pegawai pengesanan dan kakitangan penjagaan kesihatan kita.

Kita ucapkan terima kasih kepada mereka semua atas usaha dan pengorbanan mereka.

Kini kita semua dikerahkan untuk menyertai mereka di barisan hadapan.

Perjuangan ini akan memakan masa yang panjang. Tetapi jika ada sebarang negara yang boleh mengatasinya, ia adalah Singapura.

Kita mempunyai sumber-sumber. Kita mempunyai iltizam. Kita bersatu padu.

Dengan saling bantu-membantu mengharungi cabaran ini, kita akan berjaya, dan muncul sebagai masyarakat yang lebih kukuh di masa hadapan."


"Ramai orang yang telah bekerja tanpa mengenal penat sepanjang dua bulan lalu. Para jururawat dan doktor kita, para pegawai pengesanan dan kakitangan penjagaan kesihatan kita. Kita ucapkan terima kasih kepada mereka semua atas usaha dan pengorbanan mereka. Kini kita semua dikerahkan untuk menyertai mereka di barisan hadapan. Perjuangan ini akan memakan masa yang panjang. Tetapi jika ada sebarang negara yang boleh mengatasinya, ia adalah Singapura. Kita mempunyai sumber-sumber. Kita mempunyai iltizam. Kita bersatu padu. Dengan saling bantu-membantu mengharungi cabaran ini, kita akan berjaya, dan muncul sebagai masyarakat yang lebih kukuh di masa hadapan."
- Perdana Menteri Lee Hsien Loong.

Video Baru

Podcast Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Try the new Halal Food Map