Subuh
5:34
Syuruk
6:56
Zuhur
1:03
Asar
4:26
Maghrib
7:07
Isyak
8:21
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu

Pilih perkataan yang betul

1/3
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
< Kuiz sebelumnya
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
< Kuiz sebelumnya
Kuiz seterusnya >
Ekonomi & Kerja
29
0

Tekanan harga ke atas rumah privet mula berkurang: MAS

Nov 27, 2023 | 03:15 PMTekanan harga dalam pasaran hartanah rumah privet telah berkurangan, manakala kadar sewa rumah privet dijangka terus jatuh kerana sejumlah besar unit perumahan dijangka siap dan akan menambah kepada bekalan.

Demikian menurut satu laporan yang dikeluarkan oleh Penguasa Kewangan Singapura (MAS) pada Isnin.

Dalam laporan Kajian Kestabilan Kewangan itu, MAS berkata sudah terdapat tanda pasaran hartanah menyederhana selepas pusingan terbaru langkah penyejukan yang diumumkan pada April dan berlatarbelakangkan peningkatan kadar faedah dan kelemahan dalam pertumbuhan ekonomi.


Pertumbuhan harga hartanah telah menyederhana dalam dua suku berturut-turut, daripada 11.4 peratus tahun ke tahun pada suku pertama 2023 kepada 4.4 peratus menjelang suku ketiga, kata MAS.

“Penurunan harga adalah luas, walaupun pada tahap yang berbeza di seluruh segmen pasaran,” kata MAS.

Laporan Savills yang dikeluarkan pada Isnin juga menunjukkan jumlah jualan perumahan privet baru berkurangan pada suku ketiga kepada 1,946 unit, menyusuli peningkatan dua suku berturut-turut. Ini berlaku walaupun terdapat peningkatan dalam unit yang dilancarkan pada suku ketiga dan berkemungkinan disebabkan oleh pilihan pembeli di tengah-tengah iklim kadar faedah tinggi hari ini, katanya.

Pertumbuhan harga telah menyederhana tetapi kekal positif di bahagian baki kawasan pusat (RCR) dan luar kawasan tengah (OCR). Bagaimanapun, harga hartanah di kawasan tengah utama (CCR) jatuh buat kali pertama pada asas tahunan sejak akhir 2020, mencatatkan penurunan 1.3 peratus pada suku ketiga 2023.

Sementara itu, aktiviti urus niaga telah perlahan dan stabil dan kini kembali ke tahap pra-Covid.

Permintaan asing, yang meningkat dua kali ganda sejak 2021 kepada 6 peratus berikutan pelonggaran sekatan perjalanan pada 2022, telah berkurangan berikutan pelancaran langkah penyejukan hartanah baru pada April.

Permintaan daripada pembeli asing jatuh kepada kira-kira 4 peratus daripada jumlah aktiviti transaksi setakat ini dalam 2023.

MAS berkata sewa terus meningkat tetapi pada kadar suku tahunan lebih perlahan sebanyak 0.8 peratus pada suku ketiga 2023, menandakan suku keempat berturut-turut pelonggaran kenaikan kadar sewa, dan keuntungan suku terkecil sejak akhir 2020.

Bekalan unit siap juga telah melonjak selepas gangguan berkaitan pandemik kepada aktiviti pembinaan telah berkurangan

Pada suku ketiga, stok kediaman privet meningkat kira-kira 8,400 unit, lebih tiga kali ganda purata kenaikan suku tahunan pada 2022.

Pada masa sama, dengan permintaan pekerjaan berkurangan sedikit, kadar kekosongan keseluruhan meningkat kepada 8.4 peratus, melebihi purata jangka panjangnya sebanyak 6.8 peratus.

“Melihat ke hadapan, tekanan sewa akan terus berkurangan kerana sejumlah besar unit dijangka siap,” kata MAS.

Hampir 40,000 unit kediaman privet (termasuk kondo eksekutif) dijangka siap sepanjang 2023 hingga 2025, dua kali ganda daripada 20,000 unit yang siap antara 2020 dan 2022.
Video Baru

Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
Pilih perkataan yang betul 1/3
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
< Kuiz sebelumnya
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Kuiz seterusnya >