Subuh
5:57
Syuruk
7:14
Zuhur
1:18
Asar
4:29
Maghrib
7:20
Isyak
8:29
Dapatkan laporan terkini berkaitan Covid-19. Ikuti kami di Telegram
Setempat0

Anak kecil yang terkorban akibat cermin yang terjatuh di Jewel disemadikan

Aug 26, 2019 | 09:00 AM

BAYI 18 BULAN DISEMADIKAN SETELAH MENINGGAL AKIBAT CERMIN TERJATUH: Seorang Anak kecil berusia 18 bulan, yang dikenal pasti oleh Lianhe Wanbao sebagai Lai Jiaxin, telah disemadikan pada 25 Ogos pagi di Krematorium Mandai. -Foto: SHIN MIN DAILY NEWS

SEORANG BAYI perempuan berusia 18 bulan yang meninggal dunia pada Jumaat (23 Ogos) selepas cermin panjang jatuh ke dalamnya di sebuah kedai fesyen di Jewel, Lapangan Terbang, Changi Airport disemadikan pada hari Ahad (25 Ogos) pagi.

Ibunya serta ahli keluarga lain telah melawati kedai Urban Revivo kira-kira pukul 6 pagi untuk melakukan upacara sembahyang mereka, menurut laporan The Straits Times.

Mereka kemudian menuju ke Krematorium Mandai Crematorium bagi mayat bayi itu disemadikan pada jam 8.45 pagi.

Tragedi pada hari Jumaat itu berlaku kira-kira tiga jam sebelum bayi perempuan itu dan keluarganya pulang ke China.

Berita Popular

Lianhe Wanbao melaporkan bahawa mereka dijadualkan menaiki pesawat pada jam 3 petang ke Xiamen, China. 

Pasukan Pertahanan Awam Singapura (SCDF) memberi respons kepada kejadian itu pada 12.33 tengah hari.

Nama anak kecil itu adalah Lai Jiaxin, dan Lianhe Wanbao berkata bahawa keluarganya dan beberapa saudara mara lain ada bersamanya ketika kejadian itu berlaku.

Menurut laporannya, beberapa kanak-kanak telah mengetuk sebuah cermin berdiri sewaktu mereka sedang bermain di kedai Urban Revivo, lalu, cermin itu jatuh pada kanak-kanak, yang kebetulan berdiri di hadapannya.

Polis berkata anak kecil  itu tidak sedarkan diri ketika dibawa ke Hospital Besar Changi tetapi meninggal dunia selepas itu.

Kejadian itu dipercayai telah dirakam dalam rakaman CCTV, tetapi video itu belum dikeluarkan.

Apabila The Straits Times melawat kedai Urban Revivo di Jewel pada petang Ahad, kedai itu masih dikepong.

Walaupun lampu menyala, tiada pekerja dapat dilihat di dalamnya, dan dua tanda telah diletakkan untuk mengumumkan "kedai ditutup".

Urban Revivo, di laman webnya, mengatakan ia adalah kedai pakaian fesyen Cina yang ditubuhkan pada tahun 2006, dan ia mempunyai sebabnyak 200 cawangan di China dan di seluruh dunia, termasuk Eropah, Amerika Utara dan Jepun.

Ia mempunyai tiga cawangan di Singapura - di Lapangan Terbang Jewel Changi, Plaza Singapura dan Raffles City.

Ketika Straits Times melawat cawangan di Raffles City pada petang Ahad, seorang pekerja yang enggan disebutkan, berkata bahawa para pekerja telah diberitahu untuk memeriksa cermin mereka.

"Kami diberitahu untuk menyemak semula segala-galanya di kedai semalam (Sabtu) dan pastikan ia selamat," katanya.

Beliau menambah bahawa cermin berdiri di kedai Raffles City berbeza daripada yang ada di Jewel.

"Cermin berdiri di sini dipasang pada rak pakaian supaya mereka stabil. Saya rasa mereka yang berada di Jewel berdiri dengan bebas."

Encik Kenneth Loo, pengarah eksekutif Straits Construction berkata, cermin perlu dipasang - sama ada cara mereka dirangka atau menggunakan sejenis pelekat untuk menahan mereka, supaya mereka cukup selamat untuk tidak mudah terjatuh ketika ia diketuk.

Beliau enggan memberi komen secara khusus mengenai insiden Jewel, lalu menambah bahawa fakta-fakta masih tidak jelas.

"Secara umumnya, apabila sesuatu seperti cermin dipasang atau dirangka, perlu ada beberapa kejuruteraan di belakangnya untuk mengkaji kestabilannya," katanya.

 

Video Baru

Podcast Baru

Try the new Halal Food Map