Subuh
5:35
Syuruk
6:52
Zuhur
12:56
Asar
4:03
Maghrib
6:58
Isyak
8:07
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat
27
0

Aplikasi LifeSG contoh huraian permudah urusan harian warga

Panel pakar bincang langkah seterusnya dalam usaha bina bandar bijak
Aug 05, 2022 | 05:30 AM

DI Singapura, aplikasi LifeSG boleh digunakan oleh warga Singapura untuk mendaftarkan kelahiran seorang anak dan memohon bagi skim Baby Bonus.

Menurut Setiausaha Tetap Kedua Pejabat Negara Bijak dan Pemerintah Digital, Encik Chng Kai Fong, aplikasi itu merupakan salah satu cara negara ini memanfaatkan teknologi digital untuk membantu rakyat dengan tugas-tugas pentadbiran harian mereka.

Beliau berkata bahawa dengan mengenal pasti masalah yang dihadapi warga dan menggunakan teknologi untuk menyelesaikannya, ia boleh membantu untuk memastikan keperluan rakyat dipenuhi dalam perjalanan untuk menjadi "bandar pintar".

Encik Chng adalah salah seorang daripada enam ahli panel dalam satu perbincangan panel bertajuk Keutamaan Bandar Bijak: Apa seterusnya? Di Sidang Puncak Bandar Sedunia pada Selasa lalu.

"Setiap perancang mengimpikan untuk berjaya menjangkakan semua senario dan isu supaya rancangan boleh dibuat untuknya. Tetapi dalam pengalaman kami, kami mendapati ia adalah lebih baik untuk tidak mencuba dan mencapai segala-galanya tetapi sebaliknya, mengambil pendekatan yang mementingkan manusia ketika mengalami masalah dunia sebenar dan menanganinya secara langsung," kata.

Sebagai contoh, aplikasi LifeSG telah diilhamkan pada 2018 sebagai sebuah portal bagi rakyat mengharungi setiap peringkat kehidupan mereka.

Secara praktik, warga paling kerap menggunakan aplikasi itu untuk mendaftar sijil kelahiran, tambah Encik Chng.

Lebih meluas lagi, ahli-ahli panel berkata bandar-bandar boleh mendapat manfaat daripada menggunakan teknologi berkembar digital model maya yang menggunakan data dunia sebenar untuk mensimulasikan bagaimana produk atau proses masa depan akan melaksanakan.

Encik Sanjeev Sanyal, penasihat ekonomi utama kepada Pemerintah India, berkata teknologi boleh memberi manfaat kepada beberapa bandar-bandar India yang pesat perbandaran di mana peta dan rekod sering tidak dikemaskini secepat perkembangan sebenar di atas tanah.

"India sedang melalui perbandaran pada kadar yang kian meningkat. Memandangkan kekurangan sistem legasi di sana, teknologi berkembar digital boleh membantu kita untuk mengesan apa yang berlaku dan juga untuk mengesan apa-apa kesan yang tidak diingini, baik dan buruk, pada masa yang lebih awal," katanya.

Walau bagaimanapun, Naib Presiden bandar-bandar dan perkhidmatan awam di Dassault Systèmes, Encik Jacques Beltran, memberikan peringatan terhadap terlalu bergantung kepada menggunakan simulasi untuk perancangan dan tidak meninggalkan ruang untuk inovasi.

Beliau berkata isu yang seringkali dihadapi oleh para perancang ialah terlalu banyak bahagian yang bergerak di sesebuah bandar raya seperti agensi politik dan pihak berkepentingan yang lain untuk menjejaki dan merancangkan setiap kemungkinan.

"Ia seperti permainan catur: Ia lebih mudah untuk menggambarkan papan dan keadaan permainan di mana-mana satu titik semasa permainan tetapi ia jauh lebih sukar untuk bermainnya kerana terdapat kemungkinan eksponen."

"Pemimpin bandar boleh menggunakan teknologi untuk memastikan diri mereka dimaklumkan tetapi seseorang tidak harus cuba untuk mengoptimumkan sistem yang kompleks kerana anda akhirnya akan membuatnya terlalu mudah sehingga terlepas banyak peluang," kata Encik Beltran.

Video Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3