Subuh
5:35
Syuruk
6:51
Zuhur
12:55
Asar
4:03
Maghrib
6:57
Isyak
8:06
Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat
27
0

HDB perjelas pendekatan harga, kos flat BTO; beza dari pemaju privet

Faktor termasuk pendapatan isi rumah pembeli dan harga jualan flat yang ditawarkan jadi pertimbangan dalam menentukan kemampuan flat
Dec 08, 2022 | 05:44 AM

USAHA memastikan perumahan awam mampu dimiliki merupakan satu keutamaan nasional, dan oleh itu, pendekatan harga yang diambil Lembaga Perumahan dan Pembangunan (HDB) bagi flat Bina Ikut Tempahan (BTO) secara asasnya berbeza daripada pemaju hartanah privet, yang meletakkan harga unit kediaman mereka untuk meraih keuntungan.

Menjelaskan pendekatan harga dan kos pembangunan flat BTO dalam satu kenyataan semalam, HDB berkata dalam menentukan kemampuan flat, mereka melihat pada pendapatan isi rumah pembeli dan harga jualan flat yang ditawarkan.

"Berbeza dengan sektor privet yang dipacu keuntungan, HDB menetapkan harga flat baru dengan mengambil kira kemampuan pembeli.

"Oleh itu, kami tidak menggunakan margin keuntungan pada kos," kata HDB.

Soal kemampuan dan harga flat BTO timbul beberapa kali dalam beberapa bulan lalu, termasuk di Parlimen.

Ini sedang harga pelancaran BTO baru mencapai paras tinggi baru - dengan projek Central Weave @ AMK yang dilancarkan Ogos lalu menyaksikan harga $720,000 hingga $877,000 untuk flat lima bilik.

Dalam usaha menentukan kemampuan, HDB melihat pada pendapatan isi rumah penduduk dan membandingkannya dengan jenis flat berbeza dan harga jualan yang ditawarkan di setiap pelancaran BTO menggunakan penanda aras seperti Nisbah Ansuran Pinjaman (MSR).

Dalam menetapkan harga bagi flat baru, lembaga itu pertama sekali menetapkan nilai pasaran flat dengan mempertimbangkan harga flat jualan semula setanding yang berdekatan.

Ini dipengaruhi keadaan pasaran semasa, dan juga sifat individu flat seperti lokasi dan ciri-ciri flat itu sendiri.

Setelah itu, ia akan menggunakan "subsidi besar" kepada nilai pasaran yang dinilai demi memastikan flat baru mampu dimiliki pembeli.

HDB berkata pendekatan harga yang diambil mereka secara asasnya berbeza daripada pendekatan yang diambil pemaju hartanah privet.

"Pendekatan harga flat berdasarkan kemampuan HDB secara asasnya berbeza daripada pendekatan harga berdasarkan kos pemaju hartanah privet bagi pembangunan kediaman privet, yang mengambil kira peruntukan bagi margin keuntungan.

"Malah, pendekatan harga flat HDB adalah berasingan dan bebas daripada kos pembangunan projek BTO," kata lembaga itu.

HDB telah menaikkan subsidi demi memastikan harga flat kekal stabil di tengah-tengah harga hartanah yang semakin meningkat dan kos binaan yang bertambah hampir 30 peratus sejak dua tahun lalu disebabkan faktor Covid-19.

Semua subsidi diambil kira ke dalam harga flat apabila ia dilancarkan sebagai flat BTO.

Ia menambah bahawa kenaikan harga flat BTO sepanjang dekad lalu berada dalam lingkungan pertumbuhan pendapatan isi rumah penduduk.

Dari 2012 hingga tahun lalu, median pendapatan isi rumah penduduk yang mempunyai sekurang-kurangnya seorang yang bekerja tumbuh 26 peratus, manakala pendapatan bagi golongan pendapatan 20 peratus ke bawah pula tumbuh pada kadar lebih cepat sebanyak 32 peratus.

Sebagai perbandingan, purata harga jualan bagi setiap kaki persegi untuk flat BTO di estet bukan matang telah tumbuh 16 peratus daripada $311 pada 2012 kepada $362 dalam tiga suku pertama tahun ini. Bagi estet matang pula, ia meningkat daripada $479 kepada $584 dalam tempoh yang sama.

"Di samping subsidi yang digunakan, HDB menyediakan geran perumahan untuk membantu kumpulan demografi yang disasarkan mencapai aspirasi pemilikan rumah mereka, dan geran perumahan juga telah meningkat beberapa kali sepanjang tempoh yang sama," kata HDB.

HDB turut berkata oleh sebab flat BTO menerima subsidi yang tinggi, harga jualannya tidak dapat meliputi sepenuhnya kos pembangunan, termasuk kos binaan dan tanah.

Kos pembangunan keseluruhan bagi 13,506 flat HDB baru yang diserahkan kepada pembeli mencapai $5.346 bilion dalam tahun kewangan 2021 hingga 2022.

Sebahagian besar daripadanya - $3.167 bilion - adalah kos tanah, manakala $2.077 bilion adalah kos bangunan. Baki $102 juta ditanggung apabila HDB memperolehi flat daripada bekas pemilik.


PENDEKATAN HARGA HDB BAGI FLAT BTO

  • Tidak kenakan margin keuntungan ke atas kos mahupun harga flat baru
  • Dua faktor utama dalam menentukan kemampuan rumah: – Pendapatan isi rumah pembeli dan MSR; dan – Harga jualan flat
  • Pastikan terdapat jenis dan bekalan flat berbeza di setiap pelancaran untuk penuhi keperluan kemampuan bagi segenap lapisan pembeli
  • Turut tawarkan geran perumahan, mengikut peringkat pendapatan isi rumah, kepada pembeli kali pertama yang layak
  • Guna tahap subsidi pasaran berbeza-beza bagi projek BTO dalam pelancaran berlainan, untuk lindungi pembeli daripada naik turun pasaran dan pastikan flat kekal stabil dan mampu dimiliki
  • Ambil pendekatan harga flat berdasarkan kemampuan, yang secara asasnya berbeza daripada pendekatan pemaju hartanah privet yang ambil kira peruntukan bagi margin keuntungan

Video Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3