Subuh
5:34
Syuruk
6:51
Zuhur
12:55
Asar
4:04
Maghrib
6:57
Isyak
8:06

NEA buat semakan syarat kontrak penjaja dengan perusahaan sosial

Teka Kata
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Markah anda: Bagus! Markah anda: Hebat! Markah anda: Out Of 3
Setempat
27
0

NEA buat semakan syarat kontrak penjaja dengan perusahaan sosial

Antara lain beberapa istilah tertentu disesuaikan bagi lindungan kepentingan penjaja
Nov 10, 2018 | 05:30 AM

AGENSI Sekitaran Kebangsaan (NEA) semalam berkata ia telah membuat penyesuaian syarat kontrak antara perusahaan sosial dengan penjaja berikutan maklum balas daripada pihak berkenaan.

Perubahan itu termasuk menyesuaikan istilah tertentu bagi melindungi kepentingan penjaja.

"Penjaja kita adalah pengusaha yang berdedikasi dan mereka menghadapi cabaran mengimbangi antara menyediakan makanan yang dimampui dengan kos mengendalikan bisnes. Ketika ini, purata usia penjaja adalah sekitar 60 tahun sementara penjaja di pusat penjaja baru adalah lebih muda sekitar 43 tahun. Semakin berusia, generasi penjaja lebih tua, kita harus menarik golongan penjaja muda demi perusahaan ini berterusan," kata NEA dalam kenyataannya.

Lima perusahaan sosial yang mengendalikan tujuh pusat penaja adalah Fei Siong Social Enterprise, OTMH, Timbre+Hawkers, Hawker Management dan NTUC Foodfare Co-operative.

Contoh istilah kontrak yang berat adalah klausa penamatan awal yang mana peminjam bertanggungjawab membayar sewa untuk seluruh kontrak mereka.

Perubahan lain yang dibuat berkaitan dengan hari operasi dan masa operasi, tempoh notis penamatan dan deposit keselamatan, serta caj lain seperti yuran guaman dan ganti rugi yang dibubarkan.

Penjaja boleh beroperasi sekurang-kurangnya lima hari seminggu atau lebih jika mereka mahu, kata NEA.

Pada masa ini, penjaja dikehendaki beroperasi enam hari seminggu.

Pengendali perusahaan sosial juga akan menawarkan pilihan penjaja pada waktu operasi mereka. Tempoh notis penamatan akan diseragamkan dengan semua pengendali iaitu tidak lebih daripada dua bulan, kata NEA.

Deposit keselamatan yang dipegang oleh pengendali juga tidak boleh melebihi dua bulan sewa. Jika notis yang mencukupi telah disampaikan oleh penjaja, pengendali tidak menghilangkan deposit keselamatan.

Pengendali juga tidak akan meminta penyewa untuk membayar sewa lebih dari dua bulan atau sehingga pengganti penjaja ditemui kecuali perjanjian penyewaan telah dilanggar.

Bagi caj lain, pengendali boleh mengenakan ganti rugi "munasabah" untuk pengawalseliaan atau pelanggaran lain tidak lebih dari $50 untuk yang kecil dan $100 untuk pelanggaran utama, kata NEA.

Agensi itu menambah bahawa pengendali harus berusaha memastikan kos perniagaan dan pentadbiran wajar bagi penjaja.

Pengendali perlu menanggung semua yuran guaman yang mungkin dikenakan daripada penyediaan dan pelaksanaan perjanjian dengan para pemegang saham, kecuali untuk setiap duti setem.

Perubahan akan itu bermakna bahawa istilah kontrak akan lebih selaras dengan kontrak pusat penjaja yang diuruskan NEA.

"Saya fikir, walaupun terdapat isu yang perlu difikirkan, terdapat hasil yang baik untuk model ini dan apa yang kita mahu lakukan adalah memperbaiki, memperhalusi, mengembangkan model. Kita mesti membuat penyelarasan dan pengubahsuaian apabila diperlukan," kata Menteri Negara Kanan (Sekitaran dan Sumber Air), Dr Amy Khor.

Perubahan akan berkuat kuasa mulai 1 Januari 2019.

Video Baru

Teka Kata

=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3