Subuh
5:30
Syuruk
6:53
Zuhur
12:55
Asar
4:19
Maghrib
6:56
Isyak
8:10
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu

Pilih perkataan yang betul

1/3
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
< Kuiz sebelumnya
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
< Kuiz sebelumnya
Kuiz seterusnya >
Setempat
27
0

Pengarah Urusan MAS Ravi Menon bersara 1 Jan 2024

Sep 04, 2023 | 08:07 PMEncik Ravi Menon akan meletak jawatan pada 1 Januari 2024 sebagai Pengarah Urusan Penguasa Kewangan Singapura (MAS), tujuh bulan selepas pelantikan semula beliau selama dua tahun lagi.

Menurut Divisyen Perkhidmatan Awam pada Isnin, beliau telah bekerja 36 tahun dalam perkhidmatan awam.

Encik Chia Der Jiun, salah seorang daripada mantan timbalan yang kini Setiausaha Tetap Pembangunan di Kementerian Tenaga Manusia (MOM), telah dilantik sebagai pengganti.

Dua lagi pemimpin kanan perkhidmatan awam yang akan bersara ialah Cik Chan Lai Fung dan Encik Loh Khum Yean.

Pada 12 Mei, MAS berkata bahawa Encik Menon akan terus berkhidmat dalam peranan dan sebagai Anggota Lembaga MAS. MAS sebelum ini berkata pelantikan semula beliau berkuat kuasa dari 1 Jun 2023 hingga 31 Mei 2025, atau sehingga persaraan daripada perkhidmatan awam, mengikut tarikh yang lebih awal.

Encik Menon, juga dilantik semula ke Lembaga MAS bagi penggal tiga tahun lagi bermula dari 1 Jun 2023, hingga 31 Mei 2026.

Encik Menon, yang akan mencapai usia 59 tahun pada 2023, adalah ketua yang paling lama berkhidmat di MAS. Sejak 2011, beliau telah menguruskan rizab asing Singapura, menguatkuasakan dasar kewangan, menyelia sektor kewangan dan membangunkan negara bandar raya ini sebagai hab kewangan.

Encik Menon diberi penghargaan atas peranan beliau dalam memperkenalkan perbankan digital di Singapura, dengan mengeluarkan empat lesen bank digital yang pertama pada 2020, dan secara aktif menggalakkan penggunaan aset digital yang inovatif dan bertanggungjawab.

Pada Jun 2022, beliau juga mempengerusikan Lembaga Penasihat MAS bagi rangkaian Asia Pasifik baru yang menyokong peralihan bersih sifar institusi kewangan di rantau ini.

Semasa pandemik Covid-19, MAS memainkan peranan penting dalam menyokong pekerja dan isi rumah melalui langkah-langkah seperti subsidi gaji, pemindahan wang tunai, dan memastikan pasaran pendanaan berfungsi dengan lancar serta memudahkan aliran kredit kepada ekonomi.

Semasa Encik Menon menyandang jawatan Setiausaha Tetap di Kementerian Perdagangan dan Perusahaan dan sebagai Timbalan Setiausaha di Kementerian Kewangan, beliau bertanggungjawab bagi rizab Pemerintah dan dasar fiskal.

Dalam pada itu, Cik Chan, Setiausaha Tetap bagi Penyelidikan dan Pembangunan Negara (NRD) dan Pejabat Dasar dan Perancangan Sains dan Teknologi Sektor Awam (S & TPPO), Pejabat Perdana Menteri (PMO) serta Pengerusi Agensi bagi Sains, Teknologi dan Penyelidikan (A * STAR), akan bersara pada 1 Oktober 2023 selepas berkhidmat selama 36 tahun dalam perkhidmatan awam.

Profesor Tan Chorh Chuan, Ketua Ahli Sains Kesihatan, Kementerian Kesihatan (MOH) serta Pengarah Eksekutif pejabat MOH bagi Transformasi Penjagaan Kesihatan (MOHT), akan dilantik sebagai pengganti.

Encik Loh, Setiausaha Tetap Divisyen Perkhidmatan Awam (PSD) dan PMO, juga akan bersara pada 1 Oktober 2023 setelah berkhidmat selama 33 tahun dalam perkhidmatan awam.

Cik Tan Gee Keow, Setiausaha Tetap Kementerian Kebudayaan, Masyarakat dan Belia (MCCY), juga akan dilantik sebagai pengganti.
Video Baru

Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
Pilih perkataan yang betul 1/3
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
< Kuiz sebelumnya
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Kuiz seterusnya >