Subuh
5:58
Syuruk
7:16
Zuhur
1:19
Asar
4:34
Maghrib
7:21
Isyak
8:31

Keistimewaan hubungan Brunei-S’pura terserlah

Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu

Pilih perkataan yang betul

1/3
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
< Kuiz sebelumnya
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
< Kuiz sebelumnya
Kuiz seterusnya >
Singapura
27
0

Keistimewaan hubungan Brunei-S’pura terserlah

Jan 31, 2024 | 05:30 AMSedang saya merenung lawatan singkat saya ke Brunei untuk membuat liputan mengenai lawatan negara Presiden Tharman Shanmugaratnam, atas undangan Sultan Hassanal Bolkiah, saya terpesona dengan istilah “istimewa” yang sering digunakan berkali-kali untuk menggambarkan hubungan antara Brunei dengan Singapura.


Menjejakkan kaki ke Brunei buat kali pertama, saya disambut dengan kemesraan yang luar biasa daripada penduduk tempatan. Kebaikan yang diberikan kepada saya sebagai orang asing adalah luar biasa, menjiwai semangat penuh muhibah masyarakat Brunei.

Ia tidak mengambil masa yang lama untuk saya menyedari bahawa suasana mesra ini bukan sekadar pengalaman peribadi tetapi mencerminkan sentimen yang lebih luas terhadap tetamu dan orang luar di negara ini.

Semasa saya berada di dalam van dalam perjalanan ke hotel dari lapangan terbang, saya memperhatikan deretan tiang lampu yang dihiasi dengan bendera Brunei dan Singapura.

“Kita telah memandu selama kira-kira lima minit dan terdapat bendera Singapura diikat pada setiap satu tiang lampu. Sanggup mereka panjat dan ikat bendera pada setiap tiang lampu. Tidak penatkah?” saya bertanya dalam hati.

Terdapat juga panji-panji dan bendera Singapura dipapar di salah satu jambatan atas di Bandar Seri Begawan yang menyambut ketibaan Encik Tharman dan isterinya, Cik Jane Ittogi Shanmugaratnam, ke negara itu.

Teras hubungan istimewa antara Brunei dengan Singapura ini, seperti yang diutarakan Encik Tharman semasa Majlis Jamuan Negara di Istana Nurul Iman pada 25 Januari, terletak pada ikatan simbiotik dan persaudaraan antara kededua negara.


Ucapan Encik Tharman di majlis itu memberi saya gambaran yang mendalam mengenai kemesraan serta keakraban hubungan unik ini.

Kepentingan kerjasama dalam bidang pertahanan dan pertukaran mata wang yang lancar bukan sahaja menggariskan kepercayaan bersama bahkan mencerminkan kesalingbergantungan ekonomi dan strategik yang mentakrifkan hubungan antara Brunei dengan Singapura.

Ia adalah bukti visi dan iltizam kededua negara untuk memupuk perkongsian berkekalan yang bertahan dalam ujian masa.

Saya rasa apabila dunia kita berkembang, begitu juga dengan kerjasama antarabangsa. Saya percaya saranan Encik Tharman untuk Brunei dan Singapura menerokai bidang kerjasama baru mencerminkan iltizam terhadap kebolehsuaian dan pertumbuhan, memastikan hubungan istimewa itu terus berkembang dalam landskap global yang sentiasa berubah.

Keramahan yang ketara antara penduduk Brunei dan saya, seorang pengunjung yang bertugas, menunjukkan kekayaan budaya dan keterangkuman yang mentakrifkan negara itu.

Ketika saya berada di Istana Nurul Iman dan menikmati keindahan dan kemegahannya, kakitangan di sana sudi berkongsi dengan saya sejarah istana dan negara itu. Memang jelas daya tarikan Brunei bukan sahaja terletak pada keindahannya tetapi juga pada keramahan penduduknya.

Kesimpulannya, masa saya di Brunei lebih daripada tugas kewartawanan, malah ia telah mendedahkan saya kepada hubungan istimewa yang melangkaui unsur diplomatik.

Gabungan tradisi, layanan mesra dan kerjasama yang berpandangan jauh ke hadapan telah meninggalkan kesan pada persepsi saya tentang Brunei dan persaudaraan uniknya dengan Singapura.

Semasa saya mengucapkan selamat tinggal kepada negara yang mesra ini, saya membawa pulang bersama bukan sahaja kenangan lawatan tetapi juga penghargaan yang mendalam ikatan yang menjadikan hubungan antara Brunei dan Singapura benar-benar istimewa.
Video Baru

Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
Pilih perkataan yang betul 1/3
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
< Kuiz sebelumnya
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Kuiz seterusnya >