Subuh
5:34
Syuruk
6:56
Zuhur
1:03
Asar
4:26
Maghrib
7:07
Isyak
8:21

PM Wong: Setiap rakyat S’pura punya peranan penting dalam melakar masa depan negara

Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu

Pilih perkataan yang betul

1/3
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
< Kuiz sebelumnya
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
< Kuiz sebelumnya
Kuiz seterusnya >
Singapura
27
0

PM Wong: Setiap rakyat S’pura punya peranan penting dalam melakar masa depan negara

May 15, 2024 | 10:37 PMSingapura harus berupaya menangani cabaran dalam dunia yang semakin berubah, supaya ia boleh mencapai tahap lebih tinggi serta menjadi mercu tanda yang bertunjang harapan dan menyubur perpaduan untuk generasi semasa dan yang akan datang.

Menyifatkannya sebagai “misi beliau”, Perdana Menteri yang baru mengangkat sumpah, Encik Lawrence Wong, pada 15 Mei berkata pemimpin generasi keempat (4G) Singapura akan “memimpin dengan cara kita sendiri” dengan gaya kepimpinan yang berbeza daripada generasi sebelumnya.

“Kisah generasi saya adalah kisah Singapura yang merdeka. Kehidupan kita adalah bukti kepada nilai-nilai yang membentuk negara kita: yang tidak akan mengambil rasuah, meritokrasi, berbilang kaum, keadilan dan kesaksamaan.

“Prinsip-prinsip ini amat tertanam dalam diri kita semua. Kita memahami kepentingan kepimpinan yang baik, kestabilan politik dan perancangan jangka panjang.

“Kita sendiri adalah penerima manfaat dasar imaginasi pengasas negara kita... diusahakan dengan penuh tekad dan sabar selama beberapa dekad,” katanya.

Di halaman depan Istana, Encik Wong yang berusia 51 tahun, mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri keempat Singapura, menandakan peralihan pimpinan ketiga dalam sejarah Singapura selama 59 tahun.

Beliau menggantikan Encik Lee Hsien Loong, yang berkhidmat sebagai Perdana Menteri selama 20 tahun sebelum memegang jawatan sebagai Menteri Kanan dalam Kabinet pertama Perdana Menteri yang baru ini. 

Dalam ucapan sulungnya selepas mengangkat sumpah di hadapan sekitar 800 hadirin di Istana, Encik Wong juga menyeru rakyat Singapura supaya bersatu dan mengembara bersama dalam membawa “Singapura ke Hadapan”.

Beliau berkata Singapura telah mengharungi banyak cabaran sejak kemerdekaannya dan berjaya muncul lebih kuat setiap kali.

Kunci kejayaan negara ini adalah kerjasama dan kepercayaan, tambah Encik Wong.

Ini meskipun Singapura mempunyai kepelbagaian dari segi kaum, agama dan bahasa.

Beliau berkata: “Kita berjaya mencapainya bukan dengan menafikan perbezaan kita, tetapi dengan mendakap perbezaan ini.

“Apabila sesebuah isu timbul antara masyarakat – dan dari semasa ke semasa, ia akan timbul – kita tidak menonjolkan perbezaan kita. Sebaliknya, kita menerima mereka,” katanya.

“Kita mencari kompromi pragmatik dan mencari sebanyak mungkin titik persamaan. Kita melakukannya dalam suasana saling menghormati dan mempercayai.

“Inilah cara kita akan terus berkembang dan mengukuhkan identiti Singapura kita,” tambahnya.

Encik Wong turut memuji usaha kolektif untuk memperjuangkan perpaduan sebagai faktor utama dalam mengemudi Singapura melalui pandemik Covid-19, menekankan bahawa kepercayaan merupakan asas di mana tindak balas berkesan negara ini telah dibina.

Beliau menyifatkan tempoh pandemik itu sebagai “pertempuran sulung” bagi diri beliau dan pasukannya.

Encik Wong berkata ia telah mengukuhkan keyakinannya bahawa prestasi negara yang luar biasa bukan sahaja bergantung kepada kecemerlangan individu atau institusi semata-mata, bahkan lebih kepada keupayaan rakyat Singapura untuk bekerjasama dengan baik sebagai satu pasukan yang padu.

Walaupun Singapura telah menunjukkan prestasi yang baik dari segi ekonomi dan telah membina sistem pendidikan, perumahan, penjagaan kesihatan dan pengangkutan yang cemerlang, namun ia tidak mampu mengambil sikap sambil lewa di tengah-tengah kemajuan teknologi dan penduduk yang semakin menua.

Oleh itu, inilah sebabnya beliau melancarkan inisiatif Melakar Hala Tuju Singapura, yang bertujuan untuk memastikan masyarakat kekal kukuh dan bersatu, berkongsi faedah kemajuan dengan setiap lapisan masyarakat, dan membangkitkan semangat semua rakyat Singapura, tambahnya.

Encik Wong turut berjanji untuk berkhidmat kepada rakyat Singapura “dengan sepenuh hati”, tidak pernah berpuas hati dengan keadaan status quo, dan “sentiasa mencari cara yang lebih baik untuk menjadikan hari esok lebih baik dari hari ini”.


“Misi saya jelas: untuk terus mencapai sesuatu yang dianggap mustahil dan mengekalkan keajaiban yang dipanggil Singapura ini,” katanya.

Encik Wong turut menyeru rakyat Singapura supaya menyertai beliau dan pasukannya dalam mengharungi perjalanan Singapura ke hadapan.

“Setiap orang akan mempunyai kepentingan dalam kemajuan negara kita. Semua orang akan memainkan peranan penting dalam membentuk masa depan kita,” katanya.

“Marilah kita bersatu dengan tujuan dan keazaman bersama. Marilah kita membawa Singapura ke hadapan, bersama-sama.”
Video Baru

Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
Pilih perkataan yang betul 1/3
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
< Kuiz sebelumnya
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Kuiz seterusnya >