Subuh
5:32
Syuruk
6:55
Zuhur
12:58
Asar
4:21
Maghrib
6:58
Isyak
8:12
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu

Pilih perkataan yang betul

1/3
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
< Kuiz sebelumnya
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
< Kuiz sebelumnya
Kuiz seterusnya >
Wacana
37
0

‘Darah’ diraja untuk mangsa gempa Maghribi simbol kesatuan

Sep 25, 2023 | 06:00 AMMARRAKESH: Dalam tindakan yang mencerminkan keprihatinan dan belas kasihannya kepada rakyat, Raja Maghribi, Raja Mohammed VI telah mendermakan darahnya pada 12 September 2023 kepada mangsa yang terjejas oleh gempa bumi dahsyat berukuran 7 magnitud di Al-Haouz.


Semasa lawatan beliau ke Hospital Universiti Mohammed VI di Marrakesh – empat hari selepas gempa, beliau menemui mangsa-mangsa yang cedera – manifestasi perpaduan dan empati diraja kepada mangsa-mangsa tragedi.

Raja Mohammed VI, amat terharu dengan kejadian tersebut.

Beliau turut meluangkan masa untuk bertanyakan keadaan mangsa-mangsa yang cedera.

Tindakan itu diharapkan dapat memberikan sokongan moral kepada mereka yang terjejas dan keluarga mereka.

Daya usaha seperti itu memperkukuh usaha yang telah dilaksanakan selaras dengan ‘arahan Diraja’ untuk membantu mangsa-mangsa bencana gempa bumi yang menjadi tragedi terburuk dalam sejarah Maghribi.

Apatah lagi Raja Mohammed VI yang menyambut ulang tahunnya yang ke-60 pada Julai – sekitar dua bulan sebelum gempa – dilihat sebagai pemimpin yang berjaya mengekalkan kestabilan serta memodenkan ekonomi sambil mengejar diplomasi secara agresif di luar negara.

Kritikan Barat

Ini sedang media Barat mempersoalkan ketiadaan Raja Mohammed VI secara aktif memberikan sebarang kenyataan berhubung gempa bumi di negaranya itu.

Malah media melaporkan apabila gempa bumi kuat melanda Maghribi pada Jumaat malam, 8 September, Raja Mohammed VI berada di Paris, tempat beliau menghabiskan banyak masanya.

Beliau mengambil masa hampir sehari untuk pulang ke negaranya dan membuat satu-satunya kenyataan terbukanya tetapi ringkas.

Reaksi kerajaan terhadap gempa bumi telah menjadi bahan kritikan.

Beberapa pihak berpendapat bahawa pihak berkuasa kelihatan tidak berbuat apa-apa kerana menunggu arahan Raja.

Pakar ekonomi Maghribi, Encik Fouad Abdelmoumni, mengkritik kerajaan kerana kelewatan dalam memberi tindak balas menyusuli gempa bumi, dengan mengatakan bahawa mereka kelihatan enggan bertindak sehingga raja memberi kebenaran.

Media Barat turut mempersoalkan Raja Mohammed VI, hanya menerima tawaran empat negara untuk membantu dalam kerja mencari dan menyelamat.

Maghribi hanya menerima tawaran bantuan dari Sepanyol, United Kingdom (UK), Qatar dan Amiriah Arab Bersatu (UAE) susulan gempa bumi sedangkan banyak negara lain sedia membantu.

Kementerian Dalam Negeri Maghribi berkata negaranya menilai dengan teliti keperluannya dengan mengambil kira kemungkinan akibat kekurangan penyelarasan dalam keadaan sedemikian.

Berikutan ketiadaan maklumat rasmi, desas-desus sering tersebar, terutamanya dalam negara yang mengawal media dengan ketat.

Raja Mohammed VI jarang mengadakan sidang media atau temu bual televisyen, menjaga privasinya dengan ketat selama bertahun-tahun.

Kritikan terbuka terhadap Raja jarang dilakukan kerana hukuman yang dikenakan amat berat. Namun, Raja kekal dihormati rakyatnya.

Berjiwa rakyat

Namun pada Julai 2023, Raja Mohammed VI memperlihatkan sisi lain apabila beliau memberikan pengampunan kepada 2,052 banduan sempena memperingati hari beliau menaiki takhta. Ia disambut setiap tahun pada 30 Julai dan 2023 menandakan ulang tahun ke-24.

Malah apabila beliau menaiki takhta, beliau telah melaksanakan banyak pembaharuan.

Pertama sekali beliau lakukan adalah pengampunan tahanan politik

Sebagai ketua negara monarki berperlembagaan, beliau memegang dua peranan penting; sebagai ketua angkatan tentera dan, ketua hal ehwal agama, bergelar ‘amirulmukminin’.

Semasa berumur empat tahun, beliau mula belajar di sekolah-sekolah Al-Quran khas.

Pada 1981, beliau menerima ijazah sarjana muda dari Universiti Rabbatskom di mana beliau belajar ekonomi dan undang-undang. 

Raja Mohamed VI juga fasih dalam bahasa Perancis, Inggeris dan Sepanyol. .

Beliau adalah lambang kuasa dan kekayaan di Maghribi.

Menurut Daily Star, beliau menduduki tempat kelima kerabat diraja paling kaya di dunia yang dikatakan memiliki kekayaan bernilai antara AS$2 bilion ($2.73 bilion) dengan AS$8 bilion.


Raja Mohammed VI mewarisi 35 peratus kepentingan dalam syarikat Société Nationale d’Investissement (SNI) daripada mendiang ayahnya, Raja Hassan.

Beliau mengambil alih takhta pada 1999 dan tergolong dalam dinasti diraja Alauitskoy pemerintahan yang bermula pada 1666.

Reformasi dan arus moden

Dalam satu temu bual jarang yang diberikannya setahun selepas mengambil alih takhta, beliau menggambarkan dirinya sebagai reformis yang ingin mengatasi masalah kemiskinan, kesengsaraan dan buta huruf di Maghribi.

Melalui tahun-tahun pemerintahannya, Raja Mohammed VI telah membuat perubahan ketara di Maghribi.

Namun, tantangan-tantangan seperti ketidakseimbangan kuasa, isu kebebasan media dan ketegangan sosial politik masih menjadi sebahagian daripada landskap politik Maghribi.

Maghribi juga dilihat sebagai kisah kejayaan di Afrika Utara, dengan kestabilan dan daya tarikannya kepada industri dan pelancong.

Negara itu juga merupakan rakan setia Amerika Syarikat dan Barat dalam kerjasama membanteras keganasan dan pada 2020 telah mengiktiraf Israel.

Pada 2020, Maghribi menandatangani perjanjian dengan Amerika untuk memulihkan hubungan dengan Israel, menjadikannya negara Arab keempat yang melakukan demikian setelah UAE, Bahrain dan Sudan

Raja Mohammed VI, telah mewujudkan legasi pembangunan yang memberi tumpuan pada peningkatan mutu hidup rakyat Maghribi.

Pemahaman mendalam tentang kebijakan dan inisiatif yang diperkenalkan olehnya memberikan gambaran tentang dedikasi beliau terhadap rakyat dan pembangunan nasional.

Inisiatif Pembangunan Nasional Manusia (INDH) dilancarkan pada 18 Mei 2005.

Daya usaha INDH itu merupakan upaya kerajaan Maghribi untuk mengatasi isu sosial dan ekonomi. Salah satu matlamat utamanya adalah untuk mengurangkan jurang ketidaksamaan pendapatan di antara penduduk bandar dengan pedalaman.

Program itu bertujuan meningkatkan pendapatan rakyat, mencipta peluang pekerjaan dan memastikan bantuan diberikan kepada mereka yang memerlukannya.

Dibentuk dengan visi membasmi kemiskinan, Yayasan Mohammed untuk Perpaduan berfungsi sebagai wadah untuk bantuan kemanusiaan di Maghribi.

Dengan slogan ‘Bersatu Membantu Kurang Upaya’, yayasan itu bertujuan meningkatkan mutu hidup individu kurang bernasib baik.

Keanggotaannya dalam gabungan di bawah Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) menandakan pengiktirafan dan komitmen yayasan itu di peringkat sejagat.

Pelan Hijau Maghribi Diperkenalkan pada April 2008, inisiatif itu adalah usaha Maghribi dalam merancakkan industri pertanian di negara tersebut.

Daya usaha itu mempunyai beberapa matlamat dengan memberikan sokongan kepada petani di derah pedalaman, meningkatkan pelaburan dalam industri pertanian, memperluas eksport produk pertanian dan meningkatkan akses ke pasaran tempatan.

Selain itu, fokusnya juga tertumpu pada keselamatan makanan dan pembanterasan kemiskinan, memastikan setiap warga Maghribi mempunyai makanan yang mencukupi.

Di bawah pemerintahannya, Raja Maghribi membuat perubahan penting demi kelangsungan negara yang konservatif dari segi agama itu. – Agensi berita.
Video Baru

Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
Pilih perkataan yang betul 1/3
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
< Kuiz sebelumnya
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Kuiz seterusnya >