Subuh
5:31
Syuruk
6:54
Zuhur
12:57
Asar
4:20
Maghrib
6:57
Isyak
8:11
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu

Pilih perkataan yang betul

1/3
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
< Kuiz sebelumnya
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
< Kuiz sebelumnya
Kuiz seterusnya >
Setempat
27
0

ComLink+ dilancar bagi perkasa keluarga, anak di flat sewa awam

Keluarga boleh dapat manfaat dari 4 pakej sokongan jika mereka bekerjasama dengan mentor keluarga yang dipadankan
Nov 20, 2023 | 05:38 PMSebuah usaha dipertingkat bagi memperkasa dan meningkatkan keluarga ComLink yang tinggal di flat sewa awam telah diumumkan pada Isnin oleh Menteri Pembangunan Sosial dan Keluarga, Encik Masagos Zulkifli Masagos Mohamad.

Dinamakan ComLink+, inisiatif baru itu menyasar membantu keluarga membiayai kos menghantar anak mereka ke prasekolah, menggalak mereka untuk terus bekerja, membantu mereka melunaskan hutang serta membantu mereka menjimat untuk memiliki rumah sendiri sekiranya mereka bekerjasama dengan mentor keluarga atau family coach yang dipadankan untuk mencapai matlamat kewangan mereka.


Berucap semasa acara Tahun Meraikan Acara Penghargaan Rakan Kongsi Perkhidmatan Sosial pada Isnin di Hotel Park Royal Pickering, Encik Masagos berkata Kementerian Pembangunan Sosial dan Keluarga (MSF) akan menyediakan sokongan tambahan ini melalui pemadanan mentor keluarga kepada setiap keluarga dan memberikan insentif kepada keluarga ComLink+ menerusi empat pakej sokongan utama.

“Mentor keluarga akan bekerjasama dengan keluarga untuk memahami keperluan, kekuatan dan aspirasi mereka; melalui perjalanan bersama mereka menggunakan pelan tindakan tersuai mereka; dan mengatur sokongan sekitar keperluan khusus mereka, dengan kerjasama masyarakat.

“Kami akan menyediakan sokongan kewangan tambahan, melangkaui bantuan sosial jangka pendek asas. Ini akan membantu mengurangkan tekanan sumber yang dihadapi oleh keluarga, supaya mereka boleh memberi tumpuan dan membuat kemajuan ke arah matlamat mereka,” kata Encik Masagos.

Untuk layak menerima pakej sokongan tersebut, keluarga ComLink+ mesti bekerjasama dengan pembimbing keluarga dan mengambil tindakan khusus untuk mencapai kestabilan kewangan, mencapai pemilikan rumah dan menyokong pendidikan anak-anak mereka.

Empat pakej itu akan dilancarkan secara bertahap mulai separuh kedua 2024 dan akan dipantau selama tiga tahun untuk menilai keberkesanannya sebelum dipertingkatkan lagi.

Keluarga ComLink+ yang mendaftarkan anak mereka ke prasekolah apabila mereka mencapai usia tiga tahun akan menerima tambah nilai sekali sahaja sebanyak $500 ke dalam Akaun Pembangunan Anak (CDA) mereka. Selain itu, kanak-kanak juga akan menerima tambah nilai tambahan sebanyak $200 ke dalam CDA mereka setiap suku tahun jika mereka menghadiri prasekolah dengan kerap.

Satu lagi pakej yang diumumkan pada Isnin bertujuan membantu keluarga ComLink+ menjimatkan lebih cepat untuk pembelian flat mereka dan memberi mereka peluang yang lebih baik untuk memenuhi aspirasi ini.

Bagi setiap dolar yang disumbangkan oleh keluarga ke dalam Akaun Biasa Tabung Simpanan Pekerja (CPF) mereka, pemerintah dan penderma korporat akan bersama-sama memadankan caruman itu dengan tambah nilai sebanyak $2 ke Akaun Biasa CPF mereka, terhad kepada $30,000 berdasarkan keseluruhan jumlah pembayaran.

Selain itu, orang dewasa dalam keluarga ComLink+ yang memohon dan meneruskan pekerjaan yang meraih CPF dengan gaji minimum sekurang-kurangnya $1,400, akan menerima tambah nilai kewangan antara $450 hingga $550 dalam gabungan pembayaran tunai dan CPF untuk setiap suku tahun pekerjaan yang berterusan, terhad kepada $30,000 berdasarkan keseluruhan jumlah pembayaran.

Tambah nilai yang lebih tinggi juga akan diberikan sekiranya kedua-dua orang dewasa dalam isi rumah itu bekerja. Hanya dua orang dewasa yang bekerja dalam setiap isi rumah yang boleh mendapat manfaat daripada pakej ini.

Bagi keluarga ComLink+ yang mempunyai hutang, mereka juga akan menerima bantuan daripada penderma korporat untuk menyelesaikan hutang mereka, untuk pembayaran balik hutang sehingga $5,000. Penderma korporat akan memadankan pelan pembayaran balik mereka sebanyak $2,500.

“Kami yakin langkah ini akan menyokong kemajuan keluarga kerana asas kukuh yang telah diletakkan.

“Kami telah bekerja keras untuk memastikan asas kami betul, untuk menyediakan pendidikan berkualiti, menjana pekerjaan yang baik, mencipta laluan berbeza untuk menyesuaikan kekuatan yang berbeza, dan menjadikan perumahan mampu dimiliki,” kata Encik Masagos.Bantuan ComLink+


  • Setiap keluarga akan dipadankan dengan seorang mentor keluarga atau family coach
  • Keluarga mendapat tokokan $500 (sekali sahaja) ke dalam Akaun Pembangunan Anak (CDA). Tokokan $200 setiap suku jika kanak-kanak hadir prasekolah dengan kerap
  • Keluarga mendapat tokokan sebanyak $450 hingga $550 kepada akaun CPF dan wang tunai setiap suku jika terus bekerja. Jika dua orang dewasa bekerja, setiap dewasa mendapat tambahan $50 setiap suku
  • Keluarga mendapat bantuan padanan untuk lunaskan hutang, terhad kepada padanan maximum sebanyak $2,500 
  • Keluarga mendapat tokokan tambahan kepada Akaun Biasa CPF untuk membeli rumah. Bagi setiap sumbangan CPF sebanyak $1, keluarga akan diberikan tokokan sebanyak $2, terhad kepada $30,000 keseluruhannya.Video Baru

Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
Pilih perkataan yang betul 1/3
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
< Kuiz sebelumnya
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Kuiz seterusnya >