Subuh
5:58
Syuruk
7:15
Zuhur
1:19
Asar
4:32
Maghrib
7:20
Isyak
8:30
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu

Pilih perkataan yang betul

1/3
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
< Kuiz sebelumnya
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
< Kuiz sebelumnya
Kuiz seterusnya >
Singapura
27
0

Panel ditubuh agar suara anak muda lebih didengar dalam melakar dasar

May 25, 2023 | 05:30 PMORANG muda di Singapura bakal memainkan peranan lebih besar dalam membentuk dasar-dasar di sini, terutama bagi hal-hal yang penting bagi mereka.

Menteri Kebudayaan, Masyarakat dan Belia, Encik Edwin Tong, berkata pada Rabu bahawa kementeriannya akan membentuk dua hingga tiga panel belia pada 2023 untuk membangunkan bersama cadangan dasar dengan pemerintah.

Setiap panel terdiri daripada 20 hingga 30 anak muda yang akan membincangkan topik atau isu yang dekat di hati belia hari ini, lapor The Straits Times.


Mereka boleh menyarankan topik yang hendak dibincangkan dan Kementerian Kebudayaan, Masyarakat dan Belia (MCCY) akan mengumumkan dalam dua atau tiga bulan kemudian isu-isu dasar yang akan menjadi tumpuan panel tersebut.

Berucap kepada lebih 90 orang muda di Dialog Belia Nasional, Encik Tong berkata:

“Sebagai sebahagian daripada Forward SG, kami mahu menyediakan lebih banyak peluang kepada belia untuk terlibat dalam penciptaan bersama dasar ini supaya anda boleh mempunyai kepentingan secara langsung dan bersuara secara langsung dalam membentuk masa depan negara kita.

“Dan dengan berbuat demikian, saya ingin anda semua juga dapat menghargai kerumitan dan keseimbangan dalam melakar dasar-dasar kita.”

Berucap kepada lebih 90 orang muda di Dialog Belia Kebangsaan, Encik Tong berkata:

“Sebagai sebahagian daripada Forward SG, kami mahu menyediakan lebih banyak peluang kepada belia untuk terlibat dalam penciptaan bersama dasar ini. Supaya anda boleh mempunyai kepentingan secara langsung dan bersuara secara langsung, dalam membentuk masa depan negara kita.

“Dan dengan berbuat demikian, saya ingin anda semua juga dapat menghargai kerumitan dan pertukaran dasar kami.”

Beliau kali pertama mengumumkan panel bagi golongan muda berumur 15 tahun hingga 35 tahun pada April, semasa perbahasan Ucapan Presiden di parlimen.

Panel-panel tersebut bertujuan membantu golongan muda memahami penggubalan dasar, memberi mereka peluang untuk melibatkan pelbagai pihak berkepentingan dalam isu dasar dan menyokong mereka dalam mengemukakan cadangan mereka kepada pemerintah.

Beberapa peserta belia pada dialog itu, yang diadakan di National Gallery, berkata mereka dianggap sebagai naif atau tidak dipandang serius apabila mereka membentangkan idea mereka pada dialog pemerintah sebelum ini.

Mereka mahukan ruang yang selamat untuk berkongsi idea mereka.

Kedua-dua pemerintah dan golongan muda boleh meraih manfaat daripada berkongsi perspektif mereka melalui panel-panel itu, kata Encik Tong.

Belia akan berasa lebih terlibat dalam proses pembangunan dasar manakala agensi pemerintah akan dapat berkongsi dengan mereka cabaran yang mereka hadapi, termasuk bajet, tenaga kerja, kemampanan, serta bagaimana kumpulan orang yang berbeza dan generasi akan datang akan terjejas oleh sesuatu dasar itu.

Anak muda boleh menyatakan minat mereka untuk terlibat sama dalam panel itu melalui https://www.nyc.gov.sg/youthpanels.
Video Baru

Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
Pilih perkataan yang betul 1/3
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
< Kuiz sebelumnya
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Kuiz seterusnya >