Subuh
5:34
Syuruk
6:57
Zuhur
1:04
Asar
4:28
Maghrib
7:08
Isyak
8:22
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu

Pilih perkataan yang betul

1/3
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
< Kuiz sebelumnya
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
< Kuiz sebelumnya
Kuiz seterusnya >
Singapura
27
0

BERITA

Pemimpin belia Asean teroka peluang pacu pertumbuhan serantau

Nov 06, 2023 | 05:46 PMSeramai 40 pemimpin belia dari 10 negara Asean mengambil bahagian dalam edisi kelima Persahabatan Belia Asean (AYF) dari 28 Oktober hingga 4 November 2023 yang bertujuan memupuk pemimpin muda dengan memberi tumpuan kepada kerjasama dalam sektor awam dan swasta.

Dianjurkan bersama setiap tahun oleh Yayasan Antarabangsa Singapura (SIF) dan Majlis Belia Kebangsaan (NYC) Singapura, AYF tahun ini memberi peluang kepada pemimpin belia melawat Singapura dan Hanoi, serta menghadiri sesi Dialog Menteri bersama Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan, Encik Lawrence Wong.

Program itu, yang berlangsung selama lapan hari, juga memberi peluang kepada pemimpin belia mendekati pemimpin terkemuka seperti Duta Besar Singapura ke Vietnam, Encik Jaya Ratnam, dan Naib Pengerusi Tetap Jawatankuasa Kebangsaan Belia Vietnam (NCYV), Encik Nguyen Tuong Lam.

Mereka membincangkan topik seperti memupuk belia yang berdaya tahan menjadi pemimpin masa depan, dan kerjasama serantau dalam memacu pertumbuhan serantau.

Mengulas mengenai peranan penting pemimpin belia Asean, Pengarah Eksekutif SIF, Cik Jean Tan, berkata: “Rantau Asean penuh dengan peluang pertumbuhan walaupun menghadapi cabaran yang mendesak yang membentuk semula cara hidup dan kerja kita.

“Pemimpin muda Asean boleh membawa idea baru dan bekerjasama dalam penyelesaian inovatif untuk membantu memacu Asean ke hadapan sebagai rantau yang mampan, inklusif dan makmur di tengah-tengah ketidaktentuan.”

Sejajar dengan komen Cik Tan, Ketua Pegawai Eksekutif NYC, Encik David Chua, berkata AYF telah memainkan peranan penting dalam mempromosikan kerjasama rentas sempadan dan peluang pertumbuhan dalam kalangan pemimpin belia.

“Dengan ketidaktentuan dan ketegangan global yang semakin meningkat, adalah penting untuk belia kita memahami kepentingan dan berusaha ke arah mengekalkan keamanan dan kestabilan, supaya kita boleh berkembang dan berkembang maju sebagai sebuah rantau,” jelas Encik Chua.

Sepanjang lapan hari itu, pemimpin belia Asean memperoleh perspektif baru daripada lawatan ke pertubuhan yang berinovasi dalam penjagaan kesihatan, keselamatan makanan, kemampanan dan transformasi digital.

Semasa di Singapura, mereka mengunjungi Pusat Inovasi Jagaan Kesihatan (CHI), yang berusaha memacu transformasi penjagaan kesihatan melalui inovasi kolaboratif dan kepimpinan pemikiran.

Mereka juga melawat Comcrop, sebuah syarikat pertanian atas bumbung komersial pertama di Singapura; dan Changi Airport Group, pengurus Lapangan Terbang Changi Singapura.

Sementara itu di Hanoi, pemimpin belia melawat Pusat Inovasi Nasional (NIC) Hanoi untuk mempelajari cara pusat itu menyokong dan membangunkan ekosistem syarikat pemula di Vietnam.

Mereka turut melawat Know One, Teach One (KOTO), sebuah perusahaan sosial yang membantu belia yang berisiko dan kurang bernasib baik di Vietnam melalui program latihan hospitalitinya.

Di samping itu, pemimpin belia menghadiri SIF Connects! Hanoi, sebuah platform yang membolehkan SIF menyambung semula dan memperbaharui hubungan dengan alumni program dan individu yang pernah bekerja dengan mereka sebelum ini di luar negara, yang juga dikenali sebagai Friends of Singapore (FOS).

Lebih 150 anggota masyarakat diplomatik, FOS, dan warga Singapura yang berpangkalan di Hanoi menghadiri acara itu pada 2 November.
Video Baru

Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
Pilih perkataan yang betul 1/3
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
< Kuiz sebelumnya
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Kuiz seterusnya >