Subuh
5:34
Syuruk
6:57
Zuhur
1:00
Asar
4:24
Maghrib
7:00
Isyak
8:15
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu

Pilih perkataan yang betul

1/3
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
< Kuiz sebelumnya
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
< Kuiz sebelumnya
Kuiz seterusnya >
Wacana
37
0

Adakah kita sudah bersedia kongsi ruang hidup bersama hidupan liar?

Nov 19, 2023 | 05:30 AMPada 10 Oktober, buaya air masin yang berukuran hampir tiga meter melakukan apa yang biasanya dilakukan oleh buaya – berenang ke darat untuk berjemur.

Kawasan pantai yang dipilihnya ialah di Marina East, tidak jauh dari tempat-tempat di sepanjang pantai East Coast yang popular dengan pengunjung.

Lawatan pantai buaya itu adalah yang terakhir, kerana ia ditangkap tidak lama selepas dikesan. Ia kemudian diberi sedatif dan dibunuh secara berperikemanusiaan demi kepentingan keselamatan awam.


Episod itu menerima reaksi kuat, termasuk daripada ahli biologi hidupan liar yang berpengalaman dan pakar penyelamat haiwan. Ada yang tidak bersetuju dengan keputusan dan tindakan yang diambil, manakala ada pula yang berkata kejadian itu malang tetapi tidak dapat dielakkan.

Kejadian itu menjangkaui nasib haiwan yang mengagumkan itu. Ia memaksa kita untuk mempertimbangkan apakah visi sebuah Bandar Dalam Alam Semula Jadi (City in Nature), dan apakah makna visi ini bagi kita dan hidupan liar yang berkongsi rumah pulau ini bersama.


BUAYA KEMBALI

Pada 1990-an, saya dan rakan-rakan sekerja saya sering melawat dan bekerja di hutan bakau Singapura. Kami tidak pernah membayangkan buaya mengintai berdekatan. Mereka sudah tinggalkan ekosistem bakau kita selama beberapa dekad.

Jumlah buaya air masin di Singapura merosot dan hilang, seperti yang berlaku di tempat lain, disebabkan pengurangan mendadak habitat yang sesuai, transformasi pesisiran pantai dan laluan air, dan pemburuan sistematik.

Bahkan, pada 1988, Kesatuan Antarabangsa bagi Pemuliharaan Senarai Merah Alam Semula Jadi, iaitu standard emas bagi menentukan status risiko kepupusan bagi flora dan fauna sedunia, menyenaraikan spesies tersebut sebagai terancam.

Perlindungan daripada pemburuan membawa kepada pemulihan menakjubkan buaya air masin, terutamanya di Australia, New Guinea dan beberapa bahagian Indonesia. Pemulihan spesies itu masih jarang dilihat di bahagian tempat tinggal lama yang lain, seperti di tanah besar Asia Tenggara.


Masyarakat alam semula jadi tempatan gembira apabila haiwan buaya yang pertama dilaporkan dilihat di Paya Simpanan Sungei Buloh pada awal tahun 2000-an.

Kemunculan semula haiwan itu mencetuskan sambutan dan merupakan bukti kepada usaha-usaha pemuliharaan oleh Lembaga Taman Negara (NParks). Hari ini, terdapat populasi yang membiak di Sungei Buloh, satu kemenangan pemuliharaan dan ekologi yang hampir-hampir tidak dibayangkan hanya 20 tahun yang lalu.


Jumlah buaya di sini berjumlah kira-kira 20 ekor. Dari segi pemuliharaan, populasi sedemikian adalah terlalu kecil dan berlaku di kawasan yang terlalu terhad untuk dianggap selamat; oleh itu, spesies ini dianggap sebagai terancam secara kritikal di peringkat nasional. Memandangkan status buaya air masin terancam di Singapura, mengapakah buaya Marina East itu ditangkap dan dibunuh?


MEMBUNUH HAIWAN YANG JARANG DITEMUI

Kebanyakan pakar hidupan liar yang ditemu ramah berikutan langkah itu berasakan penyelesaian lain sepatutnya telah dicuba sebelum buaya itu ditangkap dan dibunuh. Menempatkan semula atau memindahkan haiwan itu ke rumah baru adalah antara pilihan yang disebutkan.

Terdapat juga peluang bahawa buaya itu hanya melalui kawasan itu; pengguna pantai boleh dijauhkan daripada buaya itu sebelum ia bergerak.


Pengurus NParks menjelaskan bahawa penempatan semula, biasanya pilihan pengurusan yang pertama, tidak disarankan kerana buaya besar itu boleh kembali.

Walaupun serangan tidak mungkin berlaku memandangkan betapa dekatnya haiwan itu sedang diperhatikan dan berapa ramai orang yang menyedari tentang kemunculannya, pergerakan buaya yang tidak dapat diramalkan, bersama-sama dengan ancaman yang mungkin timbul oleh saiznya yang besar, menentukan nasibnya.


Ada yang bertanya jika langkah menangkap dan membunuh akan menjadi pilihan pengurusan utama bila-bila masa buaya besar sesat ke pantai kita yang sesak.

Jika habitat yang sedia ada tidak boleh menampung buaya yang lebih daripada yang sedia ada kerana ruang dan makanan yang terhad (kapasiti saiz populasi di Sungei Buloh), buaya individu akan secara berkala meninggalkan tempat itu untuk mencari kawasan baru dan tempat-tempat untuk mencari makan.


Apabila kehadiran buaya di pantai-pantai kita berulang, apa saja selain apa yang berlaku kepada buaya Marina East sukar dibayangkan.


Mungkinkah ada pengajaran dalam hal ini bukan sahaja dalam hidup dengan buaya, tetapi juga lebih amnya dalam berkongsi ruang dengan penduduk liar Bandar dalam Alam Semula Jadi kita?

SISTEM DAN BUDAYA

Kita mengemudi risiko yang mengancam nyawa setiap hari apabila kita memandu kereta, menaiki basikal, menaiki pengangkutan awam, menyeberang jalan, ataupun pergi berjalan-jalan atau berlari.


Berat kereta secara purata ialah dua tan. Kenderaan jalan raya yang bergerak walaupun pada kelajuan yang sederhana boleh membawa maut jika ia dipandu di luar kawalan atau jika pengguna jalan raya melakukan perkara-perkara bodoh.


Namun, kebanyakan kita tidak takut pada kenderaan yang bergerak pantas. Kita mempunyai sistem dan tingkah laku – satu budaya – untuk menguruskan risiko jalan raya.

Ia termasuk lampu isyarat, tanda lorong, lintasan zebra dan kamera kelajuan. Kita perlu lulus ujian teori dan praktikal (atau ujian mata apabila seseorang itu mencapai usia saya). Terdapat peraturan untuk pemandu, penunggang basikal dan pejalan kaki, yang biasanya kita ikuti. Kita juga melakukan perkara yang tidak ada peraturan untuk, seperti melihat sebelum menyeberang.


Setiap orang berkongsi tanggungjawab, dan bersama-sama kita bertindak mengikut naluri dengan cara yang memastikan keselamatan awam dan kebaikan bersama.


Akan sentiasa ada pengguna jalan raya atau pejalan kaki yang fikirannya terganggu sebentar, yang tidak mematuhi peraturan atau dipenuhi rasa marah, tetapi terdapat peraturan untuk berurusan dengan mereka.


Bilangan pemandu yang benar-benar berbahaya mujur cukup rendah, dan penalti melanggar keselamatan awam cukup berat, untuk memastikan cadangan menggunakan jalan raya berdaya maju, dan kadangkala menyenangkan.


Tetapi akan sentiasa ada beberapa perkara yang tidak dapat diramalkan di jalan raya, sebagai contoh, orang yang minum dan memandu. Kita boleh melarang minum arak dan memandu, tetapi orang yang mabuk tidak boleh dipercayai untuk membuat keputusan yang rasional untuk tidak berada di jalan raya.


Mengharapkan pegawai-pegawai NParks sahaja untuk memastikan kita selamat daripada haiwan liar adalah seperti meminta segelintir pegawai Polis Trafik untuk menjaga kita daripada bahaya apabila tidak ada sistem atau budaya penggunaan jalan raya yang bertanggungjawab.

KITA BELUM BERSEDIA

Kita sudah mempunyai sistem untuk menangani haiwan yang berpotensi berbahaya, tetapi buaya Marina East telah dibunuh kerana kita tidak mempunyai budaya sedia ada untuk hidup dengan selamat bersama hidupan liar itu. Secara kolektif, kita belum bersedia untuk menangani, bukan secara maut, dengan buaya besar yang melawat pantai kita.


Kita memerlukan kedua-dua sistem dan budaya untuk berurusan dengan kegembiraan dan risiko yang datang dengan mempunyai jiran-jiran liar yang indah dan megah.

Kita mempunyai sistem tindak balas hidupan liar yang berfungsi untuk memastikan orang selamat. Rakyat boleh menelefon talian bantuan jika mereka melihat apa yang mereka rasa sebagai hidupan liar yang berbahaya atau kacau ganggu. Pegawai NParks kemudian memberi respons. Dalam kes buaya Marina East, sistem tindak balas dan risiko yang dilihat pada haiwan itu membawa kepada penangkapan dan pembunuhan.


Sebaliknya, berurusan dengan hidupan liar bergantung kepada betapa menerima dan selesanya kita dengan haiwan liar di kalangan kita, dan sejauh mana kita bersedia untuk mengubah suai rutin dan membuat konsesi untuk mempunyai mereka sebagai jiran. Saya menganggap ini budaya kewujudan bersama.

Kita boleh dengan gembira berkongsi persekitaran kita dengan memerang atau kera, terutamanya jika kita mengurangkan konflik dengan mereka.


Bagaimanapun, haiwan pemangsa utama yang besar adalah cerita yang berbeza. Di mana sahaja pemangsa utama dan orang hidup bersama, terdapat serangan dan, sedih, kematian.

Di Florida, antara 1948 dengan 2021, terdapat kira-kira 400 gigitan buaya tanpa provokasi dan 24 kematian. Dengan anggaran 1.25 juta buaya dalam negeri dengan 20 juta orang, serangan tidak dapat dielakkan. Sekitar 3,200 kematian akibat kemalangan kereta di Florida pada 2021 meletakkan serangan buaya ke dalam perspektif, tetapi tetap, orang yang tidak bernasib baik akan dibunuh oleh buaya dari masa ke masa.


Sistem tindak balas hidupan liar yang responsif dan disokong dengan baik, dan budaya kewujudan bersama dengan hidupan liar, akan terus mengurangkan, tetapi tidak akan menghapuskan, risiko serangan. (Walaupun saya masih berfikir kemungkinan mengelakkan bahaya daripada salah satu daripada 20 buaya Singapura kelihatan cukup baik berbanding dengan pemandu yang agresif di jalan raya.)

Jika kita belum bersedia berkongsi tempat tinggal kita dengan alam semula jadi yang “mencabar”, saya khuatir buaya Marina East bukan hidupan liar terakhir yang akan dibunuh secara berperikemanusiaan kerana membuat kesilapan berehat di tempat yang salah.


Pada masa yang sama, jika sebagai sebuah masyarakat kita ingin berkongsi pantai kita dengan buaya, kita perlu mengakui bahawa satu hari nanti boleh ada serangan yang berlaku. Kita perlu bertanya pada diri sendiri jika kita sanggup hidup dengan risiko itu.

Melindungi spesies yang jarang ditemui, memupuk ekosistem yang sihat, dan menikmati kewujudan haiwan liar adalah tanda-tanda, ramai yang berkata, masyarakat yang matang dan empati. Sebuah masyarakat yang boleh kita banggakan.


Tetapi dengan prospek ini datang realiti bahawa pokok-pokok dan haiwan, walaupun kaya, cantik dan menakjubkan, tidak bebas risiko, lebih-lebih lagi apabila terdapat begitu ramai di antara kita yang tinggal dalam rumah yang begitu padat.


Tabiat dan nilai-nilai, dan konsep kita tentang apa yang menjadikan kediaman kita lebih baik untuk semua, berkembang. Nilai-nilai dan tabiat berubah kerana perubahan dalam masyarakat, dan inisiatif, serta sokongan seluruh masyarakat.


Kita boleh beralih kepada masyarakat yang diperkayakan dengan kehidupan di Bandar dalam Alam Semula Jadi yang berkembang maju. Tetapi kita perlu memberi masa kepada orang ramai untuk membangun dan berkongsi visi sedemikian, dan memastikan kita mempunyai ruang untuk semua berkongsi.

Shawn Lum ialah pensyarah kanan di Sekolah Alam Sekitar Asia Universiti Teknologi Nanyang. Beliau bekerja rapat dengan agensi-agensi berkaitan sekitaran dan alam sekitar tempatan. Artikel ini kali pertama diterbitkan dalam The Straits Times.
Video Baru

Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
Pilih perkataan yang betul 1/3
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
< Kuiz sebelumnya
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Kuiz seterusnya >