Subuh
5:32
Syuruk
6:55
Zuhur
12:58
Asar
4:21
Maghrib
6:58
Isyak
8:12
Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu

Pilih perkataan yang betul

1/3
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
< Kuiz sebelumnya
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
< Kuiz sebelumnya
Kuiz seterusnya >
Singapura
27
0

Kes ubah wang haram: Polis terima maklumat, mula siasat sejak 2021

Oct 03, 2023 | 09:36 PMPolis telah menerima maklumat mengenai aktiviti mencurigakan berhubung kes pengubahan wang haram yang bernilai berbilion dolar seawal 2021, kata Menteri Perhubungan dan Penerangan merangkap Menteri Kedua Ehwal Dalam Negeri, Cik Josephine Teo.

Beliau berkata polis bekerjasama rapat dengan pengawal selia sektor dan akan mengambil tindakan terhadap syarikat dan individu yang melanggar undang-undang dan menafikan spekulasi bahawa Singapura telah mengambil tindakan atas arahan orang lain.

“Terdapat beberapa spekulasi yang tersebar di media, di peringkat antarabangsa dan dalam negara, bahawa operasi ini dilakukan atas arahan China. Ini tidak benar sama sekali.

“Kami memulakan siasatan setelah kami mengesyaki kesalahan telah dilakukan di Singapura. Sebaik sahaja kami mengesahkan syak wasangka kami, kami mengambil tindakan,” kata Cik Teo semasa memberikan garis masa siasatan yang menghasilkan penahanan penjenayah pada 15 Ogos.

Cik Teo menyampaikan kenyataan menterinya bersama Menteri Kedua Kewangan, Cik Indranee Rajah, dan Menteri Negara (Perdagangan dan Perusahaan merangkap Kebudayaan, Masyarakat dan Belia), Encik Alvin Tan, bagi menjawab hampir 60 soalan yang dibangkitkan oleh Anggota Parlimen berhubung kes itu.

Beliau menambah, sejak awal 2022, polis telah meneliti maklumat, menjalankan siasatan lanjut secara senyap dan menghadkan maklumat itu kepada sekumpulan kecil pegawai untuk mengelak daripada memaklumkan suspek.

“Matlamat polis adalah untuk menyiasat secara meluas dan mendapatkan gambaran penuh mengenai suspek dan rakan sekutu mereka, aktiviti jenayah yang disyaki dan aset mereka, sebelum mengambil sebarang tindakan terhadap mereka.

“Apabila siasatan dijalankan, rangkaian yang ditemui oleh polis semakin berkembang. Semakin ramai individu terlibat dalam dakwaan kes pengubahan wang haram dan semakin banyak aset mereka yang dipegang di Singapura ditemui,” kata Cik Teo.

Pada 20 September, polis berkata jumlah nilai aset yang dirampas dan dibekukan dalam kes itu berjumlah lebih $2.4 bilion. Memberi kemas kini pada Selasa, Cik Teo berkata bahawa jumlah itu telah meningkat kepada $2.8 bilion.

Menjawab soalan Encik Zhulkarnain Abdul Rahim (GRC Chua Chu Kang) tentang bagaimana pihak berkuasa akan mengurus aset yang dirampas, Cik Teo berkata bahawa ia “akan diuruskan dengan sewajarnya dan di bawah undang-undang, bergantung kepada dapatan siasatan” dan “pelupusan aset akan dijalankan oleh mahkamah”.

Dalam ucapannya yang berasingan, Cik Indranee berkata urus niaga hartanah yang terlibat dalam kes pengubahan wang haram terbesar di Singapura berkemungkinan mempunyai kesan minimum terhadap harga hartanah.

Beliau menambah bahawa urus niaga itu membentuk bahagian yang tidak ketara dalam jualan kediaman, komersial dan perindustrian.

AP Cik He Ting Ru (GRC Sengkang) juga bertanya berapa ramai ejen hartanah, pemaju dan pemilik telah disiasat dalam tempoh tiga tahun lepas kerana gagal melaksanakan pemeriksaan usaha wajar pelanggan.

Cik Indranee berkata sejak 2021, Majlis Agensi Hartanah (CEA) telah mengambil tindakan terhadap dua ejen hartanah yang didapati bersalah melanggar Akta Ejen Harta Tanah dan pencegahan pengubahan wang haram dan pembiayaan peraturan keganasan.

Menjawab soalan Anggota Parlimen Dilantik (NCMP), Encik Leong Mun Wai, jika terdapat mana-mana kediaman berhalaman di tanah Singapura yang tersenarai di bawah perintah larangan, Cik Indranee berkata bahawa kediaman berhalaman yang terlibat dalam kes itu hanyalah di kawasan Sentosa Cove.
Video Baru

Uji pengetahuan anda dalam bahasa Melayu
Pilih perkataan yang betul 1/3
=
Pilih perkataan yang betul
Betul!
Salah!
< Kuiz sebelumnya
Cuba lagi! Bagus! Hebat! Markah anda: Out Of 3
Kuiz seterusnya >